Facebookova matična kompanija "Meta" zabilježila je prvi pad prihoda u historiji kompanije, navodi se u izvještaju o finansijskim rezultatima.

Prihodi kompanije Meta, koja također posjeduje Instagram i WhatsApp, pali su na 28,8 milijardi dolara u periodu april - juni ove godine, što je pad od jedan posto u odnosu na prihode od 29,1 milijardu dolara iz istog perioda prošle godine.

Neto prihod kompanije Meta pao je 36 posto na 6,6 milijardi, sa 10,4 milijarde dolara.

"Više energije i fokus stavljamo na naše ključne prioritete kompanije koji pružaju kratkoročne i dugoročne mogućnosti za Metu i ljude i kompanije koje koriste naše usluge", rekao je osnivač i izvršni direktor Mark Zuckerberg.

Kompanija je objavila da procjenjuje da će ukupan prihod u trećem kvartalu pasti u rasponu od 26 do 28,5 milijardi dolara zbog "nastavka slabe potražnje za oglašavanjem" u drugom kvartalu.

Direktor finansija Dave Wehner kao razloge pada navodi usporavanje tržišta internetskog oglašavanja u uvjetima ekonomske neizvjesnosti.

U drugom je tromjesečju broj korisnika koji svaki dan pristupaju barem jednoj od aplikacija grupe porastao s 2,87 na 2,88 milijardi, a broj dnevnih korisnika Facebooka s 1,96 na 1,97 milijardi.