Pripadnicima SIPA-e, Državne agencije za istrage i zaštitu, smrkne se pred očima čim shvate da se bliži decembar. Tada provjere svoje oružje, ispeglaju uniforme i očiste čizme. Znaju da će ih uskoro pozvati iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine i dati im nalog da krenu u akciju hapšenja osumnjičenih za ratne zločine.

Svake godine ista priča. Decembar je mjesec kada tužitelji Odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH odluče „nabildati“ svoju tužilačku normu pa navrat-nanos odluče hapsiti, saslušavati i optuživati za ratne zločine.

Eto, tako su jutros pripadnici SIPA-e „proveli operativnu akciju u nekoliko gradova protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine 1992. godine“ a u akciji je „uhapšeno osam osoba na području Nevesinja, Gacka, Banje Luke, Trebinja i Sarajeva“ koji su „osumnjičeni da su tokom 1992. godine na području Nevesinja i Mostara počinili zločine protiv čovječnosti i zločine protiv ratnih zarobljenika“.

Hapsilo se i devetog decembra kada su „na području Kantona Sarajevo uhapsili jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je u periodu 1992.-1994. godine počinila krivična djela zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv ratnih zarobljenika“ a istog dana, „postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e na području Zvornika i Rogatice lišili su slobode dvojicu osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti na području mjesta Lješevo u općini Ilijaš, u mjesecu junu 1992. godine.“

Sedmog decembra su policajci SIPE-a „u Sarajevu uhapsili pet osoba zbog sumnje da su počinile ratni zločin nad srpskim civilima u Hrasnici u periodu od 1992. do 1994. godine“, a trećeg su decembra „uhapsili sedam osoba zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu 22 Bošnjaka iz Bijeljine, u septembru 1992. godine.“

Tridesetog su novembra uhapsili devet osoba na području Bosanskog Novog i okoline.

Ista se situacija dešavala i pred kraj prošle godine kada je u posljednja tri dana 2020. godine podignuto šet optužnica za ratne zločine. Da je decembar mjesec hapšenja pred napuhavanje tužilačke norme i da se to ne mijenja već godinama upozorila je i britanska sutkinja Joanna Korner u svom sada već čuvenom izvještaju o procesuiranju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je nepoželjna praksa jer se podudara sa dugom pauzom na Sudu zbog praznika. Vjeruje se da motiv za podizanje optužnica u decembru ima veze sa ispunjavanjem norme”, napisala je tada Korner ali to što je Britanka utvrdila nije dotaklo nikoga u Tužilaštvu BiH.

Oni tradicionalno, pred kraj godine, podignu koju optužnicu, okite jelku, naprave domjenak i žurno odu na (ne)zasluženi zimski počinak.