Haotični protesti izbili su u Izraelu u nedjelju 26. marta uvečer nedugo nakon što je premijer Benjamin Netanyahu otpustio svog ministra odbrane Yoava Gallanta jer je kritizirao vladinu reformu pravosuđa. Smjena je intenzivirala ionako dramatičnu domaću krizu – jednu od najtežih u historiji Izraela.

Netanyahuova odluka pojavila se kao nepogrešiv signal da vlada namjerava nastaviti s glasanjem u parlamentu početkom ove sedmice o prvom dijelu predloženih izmjena. Plan bi dao zakonodavnoj vlasti veću kontrolu nad Vrhovnim sudom.

Već sedmicama traju masovni protesti, ali nijedan nije dosegao intenzitetu onih koji su spontano počeli nekoliko minuta nakon smjene ministra.

U Tel Avivu demonstranti su blokirali autoput i zapalili najmanje dvije glavne ceste. U Jerusalemu gomile su probile policijske barijere ispred Netanyahuove privatne rezidencije.

Čelnici vodećih izraelskih univerziteta zajednički su najavili da će zatvoriti svoje učionice. Generalni konzul Izraela u New  Yorku podnio je ostavku u znak protesta. A Histadrut, najveći radnički sindikat u zemlji, nagovijestio je generalni štrajk.

Dan prije nego što je smijenjen, ministar odbrane pozvao je na zaustavljanje vladinog plana. Upozorio je da to izaziva previranja u vojsci i da stoga predstavlja prijetnju sigurnosti Izraela.

“Razdor unutar našeg društva širi se i prodire u Izraelske odbrambene snage”, rekao je Gallant u televizijskom govoru dan prije nego što je smijenjen. Raskoli su, kako je rekao, izazvali “jasnu, neposrednu i opipljivu opasnost za sigurnost države – ja neću biti strana u tome”.

Njegova izjava uslijedila je nakon porasta broja odbijanja vojnih rezervista da ispune svoju dobrovoljačku dužnost u znak protesta zbog reforme pravosuđa. Vojni čelnici upozorili su da bi smanjenje broja rezervista, koji čine ključni dio pilotskog korpusa zračnih snaga, uskoro moglo utjecati na operativne kapacitete vojske.

Netanyahu nije dao potpuno objašnjenje za svoju odluku da otpusti Gallanta. Ali u brifingu izraelskim novinarima, njegov ured rekao je da Gallant nije učinio dovoljno da odvrati rezerviste od odbijanja da služe, implicirajući da je Gallant pomogao u poticanju sigurnosnih rizika na koje je upozorio.

Vlada kaže da bi promjene učinile sud reprezentativnijim glede raznolikost izraelskog društva i da bi dale izabranim poslanicima primat nad neizabranim sudijama. Kritičari kažu da bi taj potez vladi dao previše ovlasti nad pravosuđem, uklonivši jednu od rijetkih provjera vladinih nedjela, i možda doveo do autoritarne vladavine.

Protesti su bili toliko žestoki da su vladajući poslanici, koji su nekoliko sati ranije izgledali uvjereni da će glasati o promjenama u narednim danima, počeli izražavati sumnje u svoje odluke.

Smjena ministra Gallanta došla je u vrijeme rastućih vojnih prijetnji za Izrael i navela je opozicione lidere i vojne stručnjake da se zapitaju je li to Netanyahu stavio politiku iznad sigurnosti.

Unutar Izraelskih odbrambenih snaga moral je u padu usljed uznemirenosti zbog poteza protiv suda. Politička kriza dolazi u pozadini rastuće palestinske pobune na okupiranoj Zapadnoj obali; rastuće tenzije s Hezbolahom, libanskom milicijom; i strah od neposredne konfrontacije s Hamasom.

Otpuštanje Gallanta pojačalo je i trvenja između Netanyahua i Bidenove administracije, koja je postala sve glasnija u pogledu svojih rezervi vezanih za reformu pravosuđa.

“Duboko smo zabrinuti zbog današnjeg razvoja događaja, koji dodatno naglašava hitnu potrebu za kompromisom”, rekla je Adrienne Watson, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnosti. “Kao što je predsjednik nedavno rekao razgovarajući s premijerom Netanyahuom, demokratske vrijednosti su uvijek bile i moraju ostati zaštitni znak američko-izraelskih odnosa.”

Gallant (64) je za ministra imenovan prije manje od tri mjeseca u konkurenciji s ekstremnim članom vladajuće koalicije koji je imao daleko manje vojnog iskustva. Njegovo imenovanje ublažilo je strahove u Washingtonu da bi Netanyahu mogao postaviti krajnje desničarskog poslanika da nadgleda moćnu izraelsku vojsku, koja prima značajnu američku pomoć.

Bivši mornarički komandos Gallant suočio se s pozivima bivših vojnih kolega da se izjasni protiv reforme pravosuđa. Posljednjih dana, kolege bivši mornarički komandosi održali su proteste ispred njegove kuće kako bi izvršili dodatni pritisak.

Njegova smjena izazvala je zaprepaštenje među opozicionim zakonodavcima i vojnim analitičarima.

Gideon Saar, opozicioni poslanik i bivši Netanyahuov saveznik, rekao je na društvenim mrežama da je taj potez “čin ludila”. “Nema presedana u historiji Izraela da je ministar sigurnosti otpušten jer je upozorio, kako to zahtijeva njegov položaj, na sigurnosnu opasnost”, rekao je. “Netanyahu je odlučan da otjera Izrael u ponor.”

Reforma je postala pokazatelj mnogo dubljih društvenih nesuglasica unutar izraelskog društva u vezi s odnosom između religije i države, budućnošću izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i etničkim tenzijama među izraelskim Jevrejima.

Ortodoksni Jevreji i doseljenici kažu da je sud dugo djelovao protiv njihovih interesa i da su predugo dominirale sekularne sudije. Jevreji bliskoistočnog porijekla također se osjećaju nedovoljno zastupljenim na sudu, u kojem su uglavnom sudije evropskog porijekla.

(Izvor: The New York Times; Foto: Anadolu Agency)