U Iranu su u toku masovne demonstracije u kojima je poginula najmanje 31 osoba. Hiljade ljudi izašle su na ulice kako bi iskazale bijes protiv obaveznog nošenja hidžaba do čega je dovela smrt mlade Kurdkinje koju je šerijatska policija privela jer nije pravilno nosila veo. 

Zvala se Mahsa Amimi, imala je 22 godine i njen rodni Kurdistan je epicentar demonstracija koje su se proširile na pedesetak gradova u zemlji. Ovo su najgori nemiri u posljednje tri godine, a vlast ponovno pribjegava represiji i djelomičnom gašenju interneta u najkonfliktnijim područjima.

Policija insistira na tome da je Mahsa Amimi umrla od srčanog udara, no porodica to negira. Naime, njen otac je optužio vlasti da "lažu" jer njegova kćerka "nije imala zdravstvenih problema" te tvrde da je prilikom hapšenja dobila teške udarce."

Ono što se sada događa je drugačije. Demonstracije iz 2009. godine su bile vezane za izbornu krađu, a prije tri godine protiv dizanja cijena i inflacije, ali ovaj put ima veliku socijalnu komponentu, demonstranti idu protiv simbola režima kao što je hidžab”, tvrde strani analitičari.

Teheran je mjesto gdje su mobilizacije najveće, a glavne arterije grada poprište su svakodnevnih sukoba sa snagama sigurnosti, posebno noću. Na univerzitetima se ponavljaju studentski marševi i protesti pod sloganom "Žene, život i sloboda", najčešća rečenica posljednjih dana.

Počinju stizati prve reakcije iz inozemstva, a američko Ministarstvo finansija odlučilo je sankcionirati moralnu policiju i visoke sigurnosne dužnosnike u zemlji zbog, kako ističu, nasilja nad demonstrantima. U New Yorku je predsjednik Ebrahim Raisi, koji je prije mjesec naredio strožije mjere za nametanje pravilne upotrebe hidžaba, ustao protiv novinarke Christiane Amanpour, velike zvijezde CNN-a, jer se odbila pokriti velom u intervjuu.