Plaća maskote Denver Nuggetsa posljednjih je dana izazvala pometnju u Sjedinjenim Državama. Sports Business Journal otkrio je da Rocky, „planinski lav“ koji zabavlja svoju ekipu na domaćim utakmicama, zarađuje 625.000 dolara godišnje. Ova brojka je trostruko veća od zarade Diane Taurasi, najplaćenije igračice u Američkoj ženskoj košarkaškoj ligi (WNBA).

Taurasijeva zarađuje 228.094 dolara godišnje, unatoč tome što je jedna od najvećih zvijezda lige. Igračica Phoenix Mercuryja tri puta je osvojila WNBA i ima pet zlatnih olimpijskih medalja, no njezina je plaća daleko od plaće muške sportske maskote.

Usporedba plaća razbjesnila je igračice poput Angel McCoughtry, košarkašice Minnesota Lynxa koja je ironično tvitala da joj je bolje naučiti da bude ljubimac.

Američki podcast Goals Sports, posvećen ženskom sportu, bio je jedan od prvih medija koji je ponovio tu usporedbu. Caroline Fitzgerald, njegova osnivačica, takođe je dala svoje mišljenje putem Twittera: "Razlika u plaćama između maskota i elitnih sportaša govori vam sve što trebate znati o tome kako sportska industrija cijeni žene."

Prosječna plaća WNBA igračice iznosi 102.751 dolara, dok je u NBA ligi 8,5 miliona dolara. Petorica najplaćenijih igrača američke lige (Stephen Curry, John Wall, Russell Westbrook, LeBron James i Kevin Durant) plaću Diane Taurasi umnožavaju s više od 200. U međuvremenu, u WNBA čak osam igrača zarađuje manje od 10.000 dolara.

Ne zarađuju sve NBA maskote isto. Prosječna plaća je 60.000 dolara godišnje, no ima i onih koji u džep uguraju znatno više novca. 'Bik' Benny (Chicago Bulls) treći je po zaradi sa 400.000 dolara, dok je na drugom mjestu Harry 'Orao' iz Atlanta Hawksa sa 600.000 dolara. Zarada Rockyja, najplaćenije maskote u ligi, najbolji je primjer jaza među spolovima koji još uvijek postoji u profesionalnom sportu.