Drugog marta objavljena je vijest da je Stranka demokratske akcije ojačana odlaskom Senada Mašetića, zastupnika u Parlamentu Federacije BiH. Mašetić je naveo da izlazi „iz moralnih razloga“. Iako bi u nekim slučajevima tumačenje vijesti o nečijem napuštanju stranke kao jačanju stranke moglo biti razumijevano kao spin, ovdje se to doista može objaviti kao vijest, posebno ako se ima na umu šteta koju je Mašetić načinio Stranci demokratske akcije, umalo isporučivši Gornji Vakuf HDZ-u.

Mašetićevo napuštanje stranke stoga je očekivan svršetak unutarstranačkih borbi u gornjovakufskoj SDA. Senad Mašetić bio je dugogodišnji predsjednik gornjovakufske SDA i u 2020. godini osjetio se dovoljno moćnim da preuzme potpunu kontrolu nad strankom i izbaci iz igre Sedžada Milanovića, bivšeg ministra u Vladi Srednjobosanskog kantona, i Seada Čauševića, načelnika Općine. Nastojanje da se u potpunosti ovlada strankom, a samim tim općinskim institucijama, ubrzo se pokazalo kao preambiciozno.

Sukob u gornjovakufskoj SDA počeo je prije lokalnih izbora, krajem 2019. godine, kada se provode izbori u OO SDA Gornji Vakuf, o čemu je Stav opširno pisao. Predsjednik IO SDA Senad Mašetić nezadovoljan je izabranim kandidatima za Skupštinu OO SDA Gornji Vakuf i odlučuje da Skupština neće biti sazvana. Po mnogima, Mašetić je tada bio izmanipuliran te je njegova odluka donesena bez argumenata i suprotno Statutu SDA, uz kršenje izbornih pravila, što u principu znači rušenje OO SDA.

Ustvrđeno je da u toku izbornog procesa nije bilo zvaničnih prigovora na proceduru izbornog procesa po bilo kom osnovu Izbornoj komisiji OO SDA Gornji Vakuf i kantonalnoj Izbornoj komisiji SDA SBK. U najboljoj namjeri stvaranja jedinstva u OO SDA i ostvarivanju dobrog rezultata na lokalnim izborima, sarajevska centrala donosi odluku o produženju mandata starom IO SDA Gornji Vakuf za period do održavanja općinskih izbora. Međutim, iskazane dobre namjere iznevjerene su na terenu jer za Seada Čauševića i njegove saradnike počinje pakao teških podmetanja, a Bošnjaci u Gornjem Vakufu izlažu se mogućnosti da budu izručeni direktno u ruke HDZ-a.

Sve je izgledalo da je Čauševićeva pozicija bezizlazna jer se podjele unutar stranke usložnjavaju u predizborno vrijeme. Sve miriše na to da je SDA podijeljena i da će Gornji Vakuf pasti u ruke HDZ-a. No, očito je neko vrlo ozbiljno potcijenio i ugled i sposobnost zlatnog ljiljana i nekadašnjeg proslavljenog komandanta Armije RBiH Seada Čauševića i njegovog tima.

Općinski izbori dočekani su u haotičnom stanju jer više od 50 posto IO SDA nije podržalo prijedlog od strane Predsjedništva SDA u Sarajevu. To je rezultiralo time da je odmetnuti dio gornjovakufske SDA, Mašetićev dio stranke, u toku izborne kampanje direktno radio za SDP kandidata, a pojedinci su direktno potpomagali kandidata HDZ-a.

Mašetićev krug ljudi otvoreno je podržavao SDP-ovog kandidata Besima Ohrana, ali je pobjedu odnio Sead Čaušević. Pritom, povjerenje građana za općinske vijećnike uglavnom su dobili kandidati koji nisu podržali Mašetića.

Rezultati izbora oblikovali su i novu stranačku stvarnost na lokalnom nivou pa je nedavno za novog predsjednika SDA Gornji Vakuf izabran Sedžad Milanović, što je posljednji u nizu Mašetićevih političkih poraza. A kad ste potpuno poraženi, onda napuštate stranku. Iz moralnih razloga, naravno.