Desetine hiljada ultranacionalističkih Jevreja (50.000, prema policiji) promarširali su u nedjelju kroz muslimansku četvrt Starog grada Jerusalema, u kojoj se nalaze sveta mjesta judaizma, kršćanstva i islama. Kontroverznu paradu s izraelskim zastavama, kojom se svake godine obilježava sjećanje na zauzimanje Istočnog Jerusalema od strane vojske u Šestodnevnom ratu 1967. godine, kako bi se formirao jedinstveni glavni grad Izraela, Palestinci vide kao provokaciju.

Policija je rasporedila više od 3000 agenata u središte Jerusalema i mobilizirala pojačanja sa stotinama graničnih agenata i rezervista. Ipak, unatoč jakim snagama sigurnostiu, najmanje 79 Palestinaca je ranjeno u Jerusalemu, uključujući 28 koji su hospitalizirani, saopćilo je Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca (PRCS). Ozljede su uključivale rane od čeličnih metaka obloženih gumom, premlaćivanja i biber spreja. Još 163 osobe ranjene su na Zapadnoj obali.

PRCS je također izvijestio da je njihove liječnike napala policija u blizini Jerusalemskih vrata u Damasku dok su pokušavali doći do ranjenika.

Izraelski premijer, ultranacionalist Naftali Bennett, odobrio je marš do Zida plača (prve bogomolje judaizma, koja se nalazi u podnožju Esplanade) kroz vrata Damaska, što je glavni pristup arapskom kvartu u zidinama ograđenog područja Starog grada, unatoč upozorenjima iz Sjedinjenih Država i evropskih i arapskih zemalja.

“Marš zastava nastavit će svojim uobičajenim tokom, kao i desetljećima. Mahanje zastavom u glavnom gradu Izraela nešto je sasvim prihvatljivo", navodi se u saopćenju kabineta, u kojem je takođe objavljeno da posjete Izraelaca Brdu hrama (Esplanadi) ne treba ograničavati.

Čelnik Hamasa Ismail Haniya pozvao je Palestince u Gazi, Zapadnoj obali, Istočnom Jerusalemu i one koji žive u Izraelu (20% stanovništva) da budu "u stanju visoke pripravnosti" i "ustanu u odbranu Al Akse" nakon incidenata u Starom gradu u aprilu, tokom ramazana. Kabinet predsjednika Palestinske uprave Mahmouda Abbasa također je pozvao na uzbunu pred marš desetina hiljada izraelskih radikala.

Neki partneri u koalicionoj izraelskoj vladi, koja uključuje sve od ultrakonzervativaca do antiratne ljevice ali i arapske stranke, izrazili su zabrinutost da Marš zastava riskira ponovno rasplamsavanje napetosti, godinu dana nakon posljednjeg sukoba s Palestincima u Gazi.

 

Snimke objavljene na internetu pokazuju kako naseljenici napadaju i prskaju palestinsku ženu u 50-ima.

Aida Saidawi, stanovnica Starog grada i aktivistica, odvedena je na liječenje nakon napada, koji je doveo do sukoba između Palestinaca i Izraelaca. Dok je bila evakuirana kroz vrata Damaska, drugi izraelski doseljenik poprskao je prolaznika i viđen je muškarac kako okreće pištolj ka gomili, pokazuje još jedan video. Policajac je tada intervenirao bez uhićenja.

Saidawi je kasnije za Al Jazeeru rekla da je skandirala propalestinske slogane prije nego što su je Izraelci napali. Drugi video snimci prikazuju doseljenike koji ometaju novinare u Starom gradu i sukobljavaju se s Palestincima.

Izvan drevnog grada izraelske su snage nasilno rastjerale palestinske demonstracije u ulici Salah al-Din. Prema podacima Kluba palestinskih zatvorenika, uhapšeno je najmanje 56 osoba. U kvartu Shiekh Jarrah, sjeverno od Starog grada, palestinske kuće i imanja napala je skupina izraelskih doseljenika, što je potom dovelo do sukoba sa stanovnicima.

U isto vrijeme, Palestinci su se okupili diljem okupirane Zapadne obale i Pojasa Gaze u znak solidarnosti s Jerusalemom i protiv izraelskih napada na džamiju al-Aqsa. Izraelski vojnici koristili su bojevu municiju, gumene čelične metke i šok granate kako bi rastjerali gomile u Nablusu, Hebronu, Al-Birehu, Jerichu, Tulkarmu i drugim gradovima i mjestima na Zapadnoj obali.

Govoreći za Middle East Eye prije napada na nju, Saidawi je rekla da ju je zaboljela scena Izraelaca koji su ujutro upali u džamiju al-Aqsa. "Znamo da je al-Aqsa samo za muslimane i nećemo je pustiti bez obzira na cijenu", rekao je Saidawi. "Ostat ćemo ovdje, u našim džamijama, našim ulicama, našim domovima."

Prema policijskim podacima, više od 2.600 izraelskih ekstremno desničarskih aktivista i doseljenika upali su u džamiju Al-Aqsa ranije u nedjelju, tamo su obavljali grupne molitve i podigli izraelsku zastavu, kršeći desetljećima stare međunarodne sporazume koji dopuštaju samo muslimanima da se mole u Al-Aqsi.

Nakon racije, grupe Izraelaca su mašući zastavama marširali su kroz Stari grad prije nego što su se okupili ispred vrata Damaska, jednog od glavnih ulaza koji vode u Al-Aqsu.

Oko 18 sati po lokalnom vremenu, desetine hiljada ekstremno desnih Izraelaca započeli su Marš zastave, počevši od zapadnog dijela Jeruzalema i krenuvši prema zidu Zapada, gdje se proslava nastavila do kasno naveče.

Marš zastave, koji je dio praznika "Dana Jerusalema" u spomen na okupaciju grada 1967. godine, parada je krajnje desnice povezana s nasiljem nad Palestincima i "prikazom huškanja, jevrejske dominacije i rasizma", prema izraelskoj nevladinoj organizaciji Ir Amim.

U nedjelju se doseljenike moglo čuti kako govore "Muhammad je mrtav", islamofobični slogan koji se često skandira u takvim marševima, kao i "Smrt Arapima" i "Shireen je mrtva", misleći na novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh, koju je ubio Izraelski vojnik 11. maja.

Izraelske vlasti su prije marša prisilile palestinske vlasnike trgovina u Starom gradu da zatvore svoje radnje, dok su stanovnici muslimanske četvrti zamoljeni da ostanu u zatvorenom.