Pripreme za obilježavanje 26. godišnjice Genocida nad Bošnjacima “sigurne zone Ujedinjenih naroda” Srebrenica iz jula 1995. godine su počele, a kako organizatori kažu, sve će biti spremno za obilježavanje 11. jula.

U proteklom periodu došlo je do promjena u samom Organizacionom odboru za obilježavanje godišnjice Genocida. Neki su pododbori, zbog lakše koordinacije, ukinuti ili su spojeni sa srodnim. Što se tiče ljudi koji čine rukovodstvo Organizacionog odbora, nije bilo velikih promjena. Predsjednik je i dalje zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić, dok su potpredsjednici Emir Suljagić, Damir ef. Peštalić i Ševket Hafizović. Predsjednici pododbora se uglavnom nisu mijenjali u odnosu na prošlu godinu, osim što će ove godine predsjednik i vođa “Marša mira” biti Zulfo Salihović umjesto Munira Habibovića.

Prije nekoliko dana u Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica održan je drugi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 26. godišnjice Genocida nad Bošnjacima “sigurne zone UN-a” Srebrenica. Na sastanku je, između ostalog, predstavljen izvještaj o radu pododbora između dvije sjednice, te je razmatran i Nacrt programa obilježavanja 26. godišnjice Genocida nad Bošnjacima “sigurne zone UN-a” Srebrenica.

“Pripreme oko obilježavanja godišnjice idu i nema nikakvih problema. Danas smo usvojili i Nacrt programa koji će da pređe u konačni program obilježavanja na sljedećem sastanku, koji će biti zakazan između 15. i 20. juna. Na ovom sastanku smo uglavnom napravili konture obilježavanja 26. godišnjice”, kaže predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice Genocida Hamdija Fejzić.

Pandemija virusa korona utjecala je prošle godine na obilježavanje 25. godišnjice Genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Tako će biti i ove godine, iako se očekuje dosta povoljnija epidemiološka situacija nego što je to bio slučaj prošle godine.

“Mi ćemo se usmjeravati i određivati prema mjerama. Kada je 'Marš mira' u pitanju, ići će redovne prijave za učesnike, grupe koje svake godine dolaze, a vidjet ćemo kakve će na kraju biti mjere i prema tome ćemo se ravnati”, kaže Fejzić.

“Marš mira” je jedna od najprepoznatljivijih i najmasovnijih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice Genocida nad Bošnjacima. Pješački pohod od Nezuka do Potočara, duži od stotinu kilometara u trajanju od tri dana, okupi hiljade učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine i svijeta, u znak sjećanja na žrtve Genocida.

Duže se vremena među preživjelima raspravlja o samom nazivu pješačkog pohoda od Nezuka do Potočara. Mnogi smatraju da “Marš mira” nije adekvatan naziv, objašnjavajući to činjenicom da su u julu 1995. godine Srebreničani kroz podrinjske šume išli putem golgote i smrti, te da je to bio put “svega osim mira”. Zbog toga smatraju da treba promijeniti naziv “Marša mira”. S druge strane, postoje i oni koji smatraju da je “Marš mira” ispravan naziv iz prostog razloga što se ovaj naziv ustalio i pod kojim pješački pohod egzistira više od 15 godina, te da nema smisla mijenjati naziv. Ipak, pred rukovodstvo Organizacionog odbora došla je inicijativa o promjeni imena “Marša mira” u “Marš sjećanja”. Međutim, ovogodišnji “Marš” održat će se pod nazivom “Marš mira”. Na posljednjem sastanku Organizacionog odbora usvojen je zaključak da ove godine neće biti promjene “Marša mira” u “Marš sjećanja”.

“Imamo inicijativu preživjelih da se mijenja naziv 'Marš mira' u 'Marš sjećanja' na žrtve Genocida nad Bošnjacima sigurne zone UN-a Srebrenica. Razmatrali smo to pitanje i došli smo do zaključka da je to dobra inicijativa, pozdravljamo je, ali da je došla dosta kasno, da treba vremena da bi inicijativu stavili u proceduru i donijeli konačnu odluku”, rekao je Fejzić.

Pored toga, zaključak je i da se obilježavanje 26. godišnjice Genocida nad Bošnjacima u Srebrenici posveti nestalima i žrtvama koje još uvijek nisu pronađene ili identificirane. Veliki broj žrtava Genocida još uvijek nije pronađen, a identifikacija posmrtnih ostataka koji su pronađeni traje sporo. Iz Organizacionog odbora smatraju da je vrlo važno podsjećati javnost da se za velikim brojem žrtava još uvijek traga. Porodice šesnaest žrtava Genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici do sada su dale saglasnost za ukop posmrtnih ostataka njihovih najmilijih na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Među žrtvama Genocida počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice za koje su porodice do sada dale saglasnost za ukop ove godine nalaze se i dva maloljetnika. Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine jeste 56-godišnji muškarac koji je uz pomoć DNK metode identificiran još 2013. godine. Međutim, porodica je tek sada smogla snage za ukop. Najmlađa žrtva jeste Azmir Osmanović, imao je samo 16 godina kada je ubijen. Osim njega, bit će ukopan još jedan 17-godišnjak. Pored njih, vječni smiraj u mezarju u Potočarima ove godine pronaći će i jedna žena, koja je u trenutku ubistva imala 24 godine.

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada su ukopane 6.652 žrtve Genocida, dok je izvan Memorijalnog centra, u drugim mezarjima, a prema željama porodica, ukopano još 237 žrtava.

Posmrtni ostaci žrtava Genocida pronađeni su na 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima bilo je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.