Maroko, vodeći svjetski proizvođač kanabisa priprema se legalizirati ga u određene "medicinske i industrijske" svrhe, navodi se u prijedlogu zakona koji bi trebao biti odobren naredne sedmice.

Nakon nekoliko desetljeća apsolutne zabrane, koja teoretski gotovo 100 000 porodica koje žive od uzgoja kanabisa čini kriminalcima, Maroko se pridružuje globalnom trendu kontrolirane dekriminalizacije kanabisa koja isključuje "rekreacijske svrhe".

U preambuli Zakona navode se nazivi četrdeset zemalja koje su dekriminalizirale neke upotrebe kanabisa i ističu najnoviju odluku Svjetske zdravstvene organizacije koja je u Beču u decembru prepoznala terapijske učinke kanabisa. Svojstva te biljke uklonila je sa popisa na kojem su navedene najopasnije tvari.

Zakon također navodi ekonomski potencijal ukidanja zabrane takozvanog "medicinskog kanabisa" i utvrđuje da poljoprivrednici koji žele postati legalni moraju osnovati zadruge koje će zauzvrat prodati svoje proizvode nacionalnoj agenciji koja će imati monopol na preradu i prodaju konačnog proizvoda.

Broj hektara na kojima se uzgaja kanabis u Maroku (47 000) službeno je nepromijenjen od 2011. godine, ali istraživanje organizirano u saradnji sa UN-om donijelo je mnogo veće brojke: 135.000 hektara.

Koliko god da Zakon pokušao urediti proizvodnju kanabisa on je u Maroku otvorio brojna druga pitanja. Smatra se da pogoduje proizvođačima iz samo jednog dijela zemlje. Osim toga, trenutno je tradicionalna tamošnja sorta "beldi" zamijenjena drugim hibridom sa mnogo većim halucinogenim potencijalom.

On se, kako kažu tamošnji stručnjaci, neće koristiti u terapeutske svrhe, a lokalna sorta „beldi“ morala bi se ponovo zasaditi, a za to nije pripremljeno ni tlo ni poljoprivrednici koji u nekim dijelovima zemlje žive isključivo od uzgoja kanabisa.