Crno zlato pod morem. To je ono što je Maroko pronašao u blizini svoje obale, nekoliko kilometara od španskog arhipelaga Kanarskih otoka. Maroko je objavio da je pronašao naftu u dvije bušotine izbušene uz obalu. Generalna direktorica marokanske državne firme Onhym, Amina Benkhadra, izvijestila je prošle sedmice pred marokanskim Zastupničkim domom o istraživanju 67 bušotina od kojih je 40 bilo pozitivno na naftu ili plin.

Ovo otkriće nadovezuje se na ono koje je objavila britanska firma Europa Oil & Gas u području Agadira, s procijenjenom količinom od više od milijardu barela nafte. Uz trenutne cijene nafte, to je ekvivalentno veličini marokanskog BDP-a. Ova dobra vijest navela je Rabat da ubrza svoje namjere za daljanja istraživanja.

Europa Oil & Gas buši u marokanskim vodama otkako mu je marokanska vlada dala dopuštenje za to na kraju 2019. i s licencom za istraživanje ovog bazena tokom 25 godina i 75% udjela. Preostalih 25% drži ONHYM-u u državnom vlasništvu.

Na području Tarfaye talijanska firma Eni provodi istraživanja, s dopuštenjem za to od 2017. godine, kada je s ONHYM-om postigla dogovor o ishođenju istražnih dozvola za ukupno 23.900 kvadratna kilometra, ponovno na obali Atlantika u vodama do 1000 metara dubine i ispred gradova Sidi Ifni, Tan Tan i Tarfaya, objavila je i ova firma na svojim stranicama.

Prema prezentaciji Onhyma, na području Tarfaya-Agadir u protekla dva desetljeća provedena je prospekcija sedam bušotina u moru, od čega tri u plitkim vodama. Od ove tri, dvije su otkrile prisutnost nafte, jedna teška nafta u blizini Tarfaye, a druga laka nafta u blizini Ifnija, čije su obale blizu otoka Lanzarote i Fuerteventura.

Benkhadra pred Zastupničkim domom nije iznijela detalje kada su se ta istraživanja odvijala, već ih je umjesto toga uokvirila u opću ravnotežu posljednja dva desetljeća. Moguća dobit od eksploatacije bila je podijeljena na 75% za ENI i 25% za Onhym, ali je 2019. godine u ugovor ušla firma Qatar Petroleum koja je stekla 30%.