Američki predsjednik Joe Biden sastanak s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom ocijenio je pozitivnim i učinkovitim, javlja Anadolu Agency (AA).

"Vjerujem u stvarni napredak u odnosima Turske i SAD-a, naši saradnici će nastaviti s razgovorima", poručio je Biden nakon sastanka koji je s Erdoganom održao na marginama NATO samita održanog jučer u Briselu.

"Imali smo pozitivan i produktivan sastanak", rekao je Biden.

Kako je kazao, razgovarali su o načinima za unapređenje odnosa po mnogim pitanjima.

"Naši timovi će nastaviti razgovarati, vjerujem da ćemo ostvariti stvarni napredak između Turske i SAD-a", dodao je Biden.

Na ovom samitu predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su lideri zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) odlučili poduzeti korake koji će ojačati savez u vojnom smislu i političkoj dimenziji saradnje unutar saveza.

"Odlučili smo poduzeti korake koji će ojačati političku dimenziju NATO-a, istovremeno čineći NATO vojno jačim. Povećana je i odgovornost koju NATO mora preuzeti u zaštiti globalne stabilnosti. Vrijeme je preuzimanja odgovornosti, a ne bježanja od njih. NATO savez mora imati aktivnu ulogu u sklopu svog sigurnosnog kišobrana sve od Mediterana, preko Crnog mora, Evrope do Azije", poručio je Erdogan nakon samita lidera zemalja članica NATO-a.

Prema njegovim riječima, na samitu su razmijenili mišljenja o prijetnjama i izazovima sigurnosti NATO-a na strateškoj razini.

Erdogan se dotakao i borbe protiv terorizma navodeći da je Turska u prekograničnim operacijama od terorista očistila više od 8.200 kilometara kvadratnih.

Turski predsjednik je izrazio nadu da će svi NATO saveznici ostaviti po strani plitke političke račune i pokazati pravu solidarnost s Turskom.

"NATO saveznicima smo jasno ponovili da podrška teroristima PYD/PKK-a mora biti prekinuta", rekao je Erdogan.

Podsjetio je da je teroristička organizacija YPG/PYD tokom vikenda gađala bolnicu u sirijskom Afrinu i ubila 14 nevinih civila.

On se dotakao i sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

"Saglasni smo o efikasnom i redovnom korištenju direktnih kanala dijaloga, kako i dolikuje saveznicima i strateškim partnerima", rekao je Erdogan.

Kako je kazao, smatraju da ne postoji nerješivo pitanje u odnosima Turske i SAD-a.

"Na konstruktivan način smo razmotrili mogućnosti saradnje u oblastima od zajedničkog interesa. Predsjedniku Bidenu sam ponovio naš pristup u vezi sa sistemima S-400, isto sam ponovio i za pitanje aviona F-35", kazao je Erdogan.

U okviru samita Erdogan je održao sastanak i s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

"Uzajamno smo naglasili važnost koju pridajemo našoj bilateralnoj i regionalnoj saradnji kao prijatelji, saveznici i strateški partneri, i naša volja je da to održimo", rekao je Erdogan.

O bilateralnim i regionalnim pitanjima razgovarao je i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom te premijerom Grčke Kyriakosom Mitsotakisom.