Marcus Lamb (64), vlasnik kršćanske TV mreže iz Dalasa, koji se protivio vakcinaciji, umro je u utorak nakon što se zarazio koronavirusom, saopćila je njegova porodica.

Lamb, koji je često sugerirao na svojoj kršćanskoj televizijskoj mreži da se ljudi mole umjesto cijepljena, hitno je prebačen u bolnicu kada mu je nivo kisika “odjednom” pao nakon što se zarazio virusom, rekla je njegova supruga Joni Lamb 18. novembra.

Supruga i sin potvrdili su Lambovu smrt u utorak u emisiji “Ministry Now” koju je bračni par zajedno vodio.

“Danas nemam riječi”, napisao je njegov sin Jonathan na Twitteru u utorak: “Moj otac otišao je u raj jutros u četiri.”

Nije bilo odmah jasno otkada je Lamb bio pozitivan na virus i gdje je umro. Daystar Television Network, mreža koju su Lambovi osnovali 1997. godine, nije odgovorila na zahtjeve za komentar.

Kao izvršni direktor mreže, Lamb je vodio vlastitu emisiju, kao i emisiju sa svojom suprugom. Njegova djeca redovno se pojavljuju na mreži, koja tvrdi kako dopire do više od 108 miliona domaćinstava.

Daystar i Lambovi više su puta dovodili u pitanje efikasnost vakcine tvrdeći, između ostalog, da vakcina protiv COVID-a “ubija imuni sistem”.

“Želimo da vas upozorimo, želimo da vam pomognemo, želimo da vam damo alternativu”, rekao je Lamb.

Umjesto da se vakcinišemo, “možemo se moliti, možemo dobiti ivermektin, budezonid i hidroksihlorokin”, rekao je, misleći na nekoliko lijekova koje američka Uprava za hranu i lijekove (FD) nije odobrila za liječenje COVID-a. Gospodin Lamb osudio je i obaveznu vakcinaciju školske djece.

U emisiji od 18. novembra gospođa Lamb rekla je da se njen muž zarazio virusom nakon što je i ona dobila COVID. Imao je dijabetes, što je pogoršalo njegove simptome, rekla je tom prilikom.

Prošlog mjeseca Jonathan Lamb kazao je u jednoj TV emisiji da je bitka njegovog oca rezultat “duhovnog napada neprijatelja”.

Lamb se posljednji put pojavio u emisiji “Ministry Now” 3. novembra kašljući tokom emitiranja.

Daystar je poduzimao i pravne mjere protiv obvezne vakcinacije. 

Marcus Daron Lamb rodio se 7. oktobra 1957. godine. Bio je biskup u Church of God. Imao je troje djece.

(Izvor: The New York Times)