Postoji nekoliko verzija porijekla marcipana. Jedna od najšire prihvaćenih, govori da je ovaj slatkiš od šećera, badema i jaja nastao nakon dolaska muslimana u razdoblju Al-Andalusa. Jer su arapske kulture oduvijek imale orašaste plodove kao sastojak svojih slastica pa tako i marcipana.

Druga verzija porijekla ovog slatkiša je navodno iz Italije. Priča se da je tadašnja plemkinja, Eloisa Martorana, 1193. godine naredila izgradnju samostana na Siciliji, nastanjenog uglavnom časnim sestrama grčkog porijekla. Ovi su, vjerni svojim korijenima, najviše vremena posvetili u izradi tijesta od badema i brašna tipičnih za njihovu zemlju, odakle navodno dolazi i daleko porijeklo marcipana, budući da se ta smjesa pravila već u staroj Grčkoj. Časne sestre su ga potom oslikale pigmentima izvađenim iz pistacija, šafrana ili ruža kao glavnim ukrasom.

Porijeklo imena i njegova etimologija također su bili predmet spora tokom godina. Dok mnogi tvrde da dolazi od riječi 'maza', što je ekvivalentno smjesi u kojoj su se miješali brašno i šećer, drugi tvrde da je riječ arapskog porijekla i odgovara riječi 'manthában' ili 'mautha-ban', spremnik gdje se držalo tijesto odnosno 'sjedio kralj'.

Kada je u pitanju Božić, tek duboko u kršćanstvu ovaj se slatkiš počeo povezivati ​​s ovim datumima. Navodno je otprilike u to vrijeme kolač od badema dodan uskršnjoj proslavi i počeo se uobičajeno konzumirati tokom tog razdoblja. LA VANGUARDIA