Bitka kod Marathona ostala je zapisana u historiji kao jedna od mitskih. Dogodila se 490. godine a historija je osigiurala da ostane zapamćena do danas zbog rute koju je prešao grčki vojnik Filipidesu, tčeći od Marathona do Atine da objavi pobjedu nad perzijskom vojskom.

Ali stvarnost nije, kao i obično, onakva kakva nam je ispričana. Google Maps pokazuje da od Atine do Marathona name ni 35 kilometara, sumnja se da je uopće i bila riječ o vojniku Filipidesu.

Maraton je na Igrama u Atini 1896. postao dio zvaničnog programa. Tada je veliki junak igara postao grčki trgovac Spiridon Louis, koji se za trku spremao tako što je dva dana prije nje molio i postio i postao heroj sunarodnjaka.

Ono što Spiridon Louis nikada nije trčao bila je današnja dužina maratona. Zaokruživanje je krajem 19. stoljeća postavilo cilj na 40 kilometara, ali sadašnjih 42.195 nastalo je na Olimpijskim igrama 1908. u Londonu. Bila je to udaljenost koja dijeli Windsor od stadiona White City. Tačnije, kraljevski balkon označavao je tačnu udaljenost, budući da je kraljica htjela da trkači prođu ispred nje.

Kenijac Eliud Kipchoge ima najbolji rezultat među muškarcima svih vremena, istrčao ga je za 2:01:09 u Berlinu 25. septembra ove godine. Kenijka Brigid Kosgei drži rekord 2:14:04 istrčan 13. oktobra 2019.