Dres koji je nosio Diego Maradona kada je zabio svoja dva slavna gola protiv Engleske na Svjetskom prvenstvu 1986., uključujući i slavni gol zvani 'Božja ruka', ovog mjeseca ide na aukciju, objavio je Sotheby's očekujući da će za njega dobiti više pet miliona eura.

Plavi dres s brojem 10 utisnutim na leđima je u ovih 35 godina imao samo jednog vlasnika: engleskog veznjaka Stevea Hodgea, koji je svoj dres nakon utakmice zamijenio sa 'Pibe de Oro' na kraju utakmice, koju je Argentina dobila 2 – 1, jedne od najkontroverznijih u historiji fudbala.

Hodge, koji ga je upotrijebio kao naslov autobiografije ('Čovjek u Maradoninom dresu') povjerio ga je na izlaganje Nacionalnom nogometnom muzeju u Manchesteru i obećao je u trenutku smrti argentinskog fudbalera 25. novembra 2020. da odjevni predmet nije bio na prodaju i da je imao "nevjerojatnu sentimentalnu vrijednost".

Ali vrijeme se izgleda promijenilo,

U izjavi Sotheby'sa kojom je najavljena aukcija, bivši engleski reprezentativac rekao je da je "siguran da će novi vlasnik biti vrlo ponosan što posjeduje" dres koji "ima duboko kulturno značenje za svijet nogometa, ljude u Argentini i Engleze".

“To je bez sumnje najamblematičnije što su imali argentinski i svjetski fudbal. Bilo bi jako lijepo imati ga u Argentini”, rekao je Oscar Garré, član te argentinske reprezentacije.

Garré, koji kaže da svoju medalju svjetskog prvaka iz 1986. čuva u svojevrsnom osobnom oltaru, zamislio je sličan oltar u Argentini za taj dres.  Mit o dresu nastao je u četvrtfinalnoj utakmici Svjetskog prvenstva u Meksiku 1986. 22. juna. Četiri godine nakon izgubljenog rata na Malvinama protiv Ujedinjenog Kraljevstva, meč protiv Britanaca imao je posebno značenje za Argentinu.

No, nakon 90 minuta susret je upisan u anale fudbala sa dva Maradonina gola, jedan skandalozan i drugi uzvišen, na stadionu Azteca u Mexico Cityju. Prvi se dogodio kada je Maradona digao ruku zajedno s engleskim golmanom Peterom Shiltonom i gurnuo loptu u mrežu.

Četiri minute kasnije Maradona je opet dao gol ali ovaj put nije ostavio mjesta sumnji. Primio je loptu i okrenuo se, iza sebe ostavio pet engleskih igrača prije nego što je prošao pored Shiltona i postigao gol koji je u anketi FIFA-e 2002. proglašen 'golom stoljeća'.

Argentina je u finalu pobijedila Njemačku rezultatom 3-2 i osvojila Svjetsko prvenstvo po drugi put u osam godina, a Maradona, koji je već bio superzvijezda, postao je kultna ličnost među svojim sunarodnjacima. Nakon njegove smrti Argentina je proglasila trodnevnu žalost.

Aukcija će početi s 5,2 miliona dolara, što je manje od rekorda za dres koji je nosio legenda bejzbola Babe Ruth dok je igrao za New York Yankeese. Priča se da su dresovi Argentine tog dana kupljeni u zadnji čas, jer se trener Carlos Bilardo bojao da će njegovi igrači biti prevruće. Član stručnog štaba otišao je u Mexico City po komplet lakših dresova s ​​izvezenim amblemom AFA-e i na brzinu zalijepljenim  brojevima igrača na leđima.

I dok Sotheby's već ima sve spremno za aukciju, Dalma, jedna od Maradoninih kćeri, i njegova bivša supruga Claudia Villafañe sumnjaju da je riječ o autentičnom dresu koji je igrač nosio u vrijeme utakmice.  “Ima jedan iz prvog poluvremena, a drugi iz drugog. Znajući mog tatu, znam da on tu majicu nikome nije dao. Ovaj čovjek to nema. On ga nema. Pouzdano znam”, kaže Dalma priznajućio da zna ko ima pravi dres ali ne navodeći ime vlasnika.

Sotheby's je objasnio da je proveo vrlo detaljne studije kako bi se uvjerio da je to dres koji je Maradona nosio u tom drugom poluvremenu u kojem je postigao dva gola.