„Ograde su uvijek posljednje sredstvo, ali one su nužne svugdje gdje krijumčari ljudi krše evropske zakone. Tamo gdje nije moguće spriječiti ilegalnu migraciju potrebne su nam ograde“, rekao je predsjednik EPP-a i potpredsjednik bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) Manfred Weber u razgovoru za medijsku grupu Funke.

On je kao mjesta gdje bi se ova mjera mogla primjenjivati naveo istočne granice Evropske unije, Sredozemlje te posebno granice Bugarske i Grčke s Turskom.

Weber se zalaže i za „temeljitu promjenu“ postupka podnošenja zahtjeva za azilom što se po njemu, ne bi pod svaku cijenu trebalo događati unutar EU.

„Mislim da mora biti moguće na vanjskim granicama provoditi brzu provjeru toga ima li neko pravo na azil ili ne. Ako migranti dolaze iz trećih, sigurnih zemalja poput Turske, onda mora biti moguće ove provjere obavljati i tamo“, smatra Weber.

On je također predložio uspostavljanje ureda EU u zemljama poput Tunisa ili Egipta gdje bi se provodila provjera uvjeta za stjecanje azila za izbjeglice iz Afrike.

Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) s kojom CSU tvori Uniju CDU/CSU Friedrich Merz je u intervjuu za nedjeljno izdanje dnevnika Bild rekao kako je Njemačkoj potrebno jače usmjeravanje useljavanja.

„Kad je useljavanje u pitanju mi si moramo postaviti pitanje: Ko nam je potreban? Kome smo mi potrebni? Ko nema pravo na azil, taj mora napustiti zemlju“, zaključio je Merz.

Njemačka se od druge polovine 2022. ponovno suočava s pojačanim prilivom ilegalnih migranata iz zemalja poput Sirije, Afganistana, Iraka i Turske. U nekim dijelovima zemlje jača i otpor građana gradnji novih prihvatnih kapaciteta za izbjeglice.