Predsjednik crnogorske Skupštine Andrija Mandić kazao je kako je danas srpski narod svim srcem u UN-u i pruža punu podršku srbijanskom izaslanstvu i predsjedniku Aleksandru Vučiću koji se protive rezoluciji o genocidu u Srebrenici.  

"Danas je srpski narod, bez obzira na to gdje živi, svojim srcem u UN. On je ujedinjen u protivljenju svakoj namjeri da se u UN-u izglasa njegova navodna genocidnost i pruža punu podršku za sve napore koje čine predsjednik i izaslanstvo Republike Srbije", napisao je Mandić na društvenoj mreži X.

U New Yorku bi u četvrtak popodne Opća skupština UN-a trebala glasovati o rezoluciji kojom se traži proglašenje 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Najavljeno usvajanje rezolucije o Srebrenici izazvalo je pojačane tenzije u Crnoj Gori iako je crnogorski premijer Milojko Spajić najavio da će Crna Gora podržati rezoluciju u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. 

Predstavnici prosrpske Demokratske narodne stranke, koja je dio Mandićeve koalicije Za budućnost Crne Gore, ranije su isticali da će podrška rezoluciji o Srebrenici nanijeti nepopravljivu štetu srpskom i crnogorskom narodu u Crnoj Gori te uvesti zemlju u društveno-političku nestabilnost i dodatnu polarizaciju.

U rezoluciji navodi samo potreba za trajnim sjećanjem na žrtve srebreničkog genocida na temelju činjenica sadržanih u presudama međunarodnih sudova koji je za taj zločin osudio pojedince no čelnici Srbije i Republike Srpske pokrenuli su niz diplomatski aktivnosti protiv izglasavanja tog dokumenta.

Skupština Republike Srpske usvojila je u srijedu izjavu kojom prosvjeduje zbog rezolucije, a predsjednik RS-a Milorad Dodik je na mreži X napisao kako bi usvajanje rezolucije nanijelo nepopravljivu štetu, što bi značilo kraj BiH.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je zatražio blagoslov patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija prije puta u New York gdje je tokom niza sastanaka nastavio lobirati protiv rezolucije o Srebenici.

“Naravno, bit će puno licemjerja, bit će puno neistina, bit će puno svega onoga što smo davno naučili – o čemu će nam objašnjavati oni koji sve rade protiv Srbije da oni to sve rade zbog Srbije jer mnogo bolje razumiju naše interese u Srbiji nego mi budućnost”, kazao je Vučić u izjavi za Radioteleviziju Srbije.

Vučić i Dodik tvrde  kako se rezolucijom o Srebrenici Srbima pokušava nametnuti kolektivna krivica za ratne zločine, iako se u nacrtu tog dokumenta ne spominje niti jedan narod ili država te se ističe da je kaznena odgovornost za zločin genocida individualna i ne može se pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini.

Tim povodom u Ujedinjenim narodima u New Yorku u srijedu je održan panel "Mi govorimo jer oni ne mogu - glasovi koji se čuju" na kojem su govorili Srbi koji su prošlih desetljeća doživjeli ili svjedočili ratnim zločinima.

"Samo vas još jednom molim da razmislite o svojim stavovima i odlukama, jer to može utjecati na mnogo toga u budućnosti, ne samo u regiji iz koje ja dolazim, nego i u cijelom svijetu", kazao je tom prigodom Vučić, prenosi FENA.

Mandić je u današnjem intervjuu podgoričkim Vijestima rekao da je premijeru Milojku Spajiću poručio da se politički blok kome pripada protivi rezoluciji o Srebrenici, jer podrška usvajanju nije dobar izbor, ali da pošto nemaju ministre u Vladi, o takvoj odluci ne mogu glasati.

Mandić nije odgovorio na pitanje da li će slijediti primjer lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića koji je najavio da će, ako Crna Gora podrži Rezoluciju, napustiti vlast.

Mandić je kazao da Knežević ima legitimno pravo da vodi politiku koju smatra ispravnom i odgovornom prema svojim biračima, ističući za sebe da vodi politiku koja je najbolja za srpski narod.

Mandić je rekao da ne vidi razlog zašto Vlada ne bi bila rekonstruisana u junu.

On je kazao da još nije dobio poziv za veliki srpski sabor u Beogradu.

Mandić je naveo da ideja kulturnog povezivanja srpskog naroda ne treba nikoga da brine.