To je najgori masakr u deset godina rata u Sahelu. Malijska vojska i ruski plaćenici ubili su oko 300 civila u gradu Moura, u centru Malija, između 27. i 31. marta, kako je izvijestila nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW) nakon brojnih svjedočanstava na terenu.

Malijska vlada je sa svoje strane priznala da je "eliminirala" 203 „džihadistička borca“ tokom antiterorističke operacije iako mnoga svjedočanstva kažu da je među poginulima bio velik broj nenaoružanih civila koji nisu imali nikakve veze s naoružanim grupama.

Događaji su se odvijali 27. marta oko deset ujutro, kada su najmanje četiri helikoptera počela pucati na navodnu grupu „džihadista“ koji su se nalazili na stočnoj pijaci u mjestu Moura, kamo su išli u potrazi za hranom. Nakon što su se iskrcali, vojnici malijske vojske i stotinjak ruskih instruktora, vjerojatno pripadnika Grupe Wagner opkolili su grad Moura i, prema svjedočanstvima, po kratkom postupku pogubili stotine ljudi, većinom iz etničke skupine Peul, koje se često optužuje za suučesništvo sa „džihadistima“. Desetine tijela pronađena su upucana u glavu, a mnoga od njih su spaljena ili pokopana u masovnim grobnicama, rekli su za Human Rights Watch stanovnici Moure.

Svjedok je za HRW rekao da su "neki od ubijenih bili pravi džihadisti, ali su mnogi drugi pogubljeni samo zato što su ih džihadisti natjerali da nose kratke hlače ili dugu bradu". Drugi izvori su objasnili da se "činilo da su vojnici ciljali Fulane i pustili ostale." Svjedoci kažu da su u ovoj vojnoj operaciji sudjelovali bijeli vojnici "koji su govorili čudnim jezikom". Ruski instruktori koji su navodno povezani s Wagnerom sarađivali su s malijskom vojskom u antiterorističkim operacijama u Maliju od kraja 2021. godine.

Ujedinjeni narodi, Evropska unija, Francuska i Sjedinjene Države zabrinute su zbog događaja u Mouri. Misija UN-a za stabilizaciju Malija (Minusma) najavila je otvaranje istrage kako bi se razjasnilo šta se dogodilo, dok je Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, kazao da se "moraju rasvijetliti antiterorističke operacije u posljednjih nekoliko sedmica u Maliju. Svjedočanstva o smrti stotina ljudi su uznemirujuća“.

Svjedočanstva o masakrima koje su počinile malijske oružane snage u saradnji s ruskim instruktorima, navodno pripadnicima privatne firme Wagner, umnožila su se posljednjih mjeseci u kontekstu okončanja francuske operacije Barkhane iz zemlje. Masakri nad civilima počinjeni u Nampali, Dogofryju i Diabalyju posljednjih sedmica takođe ukazuju na odgovornost malijske vojske, koju i dalje obučava Evropska unija kroz misiju obuke EUTM.

Vojna hunta koja vlada Malijem od 2020. godine pojačala je svoje vojne sporazume s Rusijom, uključujući raspoređivanje plaćenika iz privatne Grupe Wagner, što su mnoge zapadne zemlje osudile. Vojnici ove firme posljednjih su godina izvršili brojna kršenja ljudskih prava u zemljama poput Srednjoafričke Republike, Libije ili Sirije.