Nedavno podignuta hajir-česma u spomen na Mehagu Kalovljaka-Jahića s Kala kod Konjica, nekada sreskog odbornika i bošnjačkog uglednika, kod koga su na ugodan muhabet navraćali općinski i sreski funkcioneri, hodže, fratri i popovi, bila je povod da o njegovim potomcima porazgovaram s prof. dr. Mehmedom Jahićem, profesorom emeritusom na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Profesor Jahić je unuk rahmetli Mehage. Dobio je i njegovo ime i postao je lider svih potomaka Mehaginih. Po broju istaknutih intelektualaca, porodica Jahić može biti primjer kakav treba biti odnos Bošnjaka prema nauci.

“Mehaga Kalovljak je moj dedo kojeg nisam zapamtio. Ljudi su pričali da je bio poseban čovjek. U ono doba bio je odbornik u srezu. Bio je među najuglednijim ljudima u Neretvici. Imao je svoj konak s posebnim odajama za musafire. Kod njega na muhabet svraćali su imami, župnici i popovi. Za one koji su trebali prenoćiti imao je prenoćište. Bio je čovjek domaćin za sve dobre ljude bez obzira na njihovo vjersko ili nacionalno opredjeljenje. Volio je ljude. Ako bi se zadesio kakav belaj među ljudima, Mehaga je to smirivao. Ostavio je trag koji trebamo pamtiti. U njima je nalazio sagovornike. Držao ih je sebi ravnima. Nije volio bukadžije, ohole i problematične ljude. U našoj smo familiji postavili standard da se svi brinemo o svakom našem  članu, bilo da smo braća, bratići, sestre i sestrići, amidže i amidžići, da svako od nas završi fakultet, da se snađe u životu.

Od mog rahmetli babe, svi sinovi, unuci, praunuci, nevjeste i zetovi, što čini intelektualno jezgro, ima 46 fakultetski obrazovanih, od toga je 12 doktora nauka, dvadesetak magistara. To je jedno bošnjačko intelektualno stablo koje može poslužiti drugima kako se treba odnositi prema nauci i pomagati jedni drugima. Danas imamo 6 univerzitetskih profesora. Ima nas svih struka, ekonomista, inženjera, ljekara. Mi u porodici često pričamo o tim intelektualnim stvarima. Jednostavno, onoga ko neće da uči i da radi mi ga ignoriramo i lagahno odbacujemo da ga dozovemo pameti jer u obrazovanju i radu je spas. Posebno treba voditi računa da naša ženska populacija bude obrazovana. Muškarac može raditi i u kanalu, kositi travu, a žena treba raditi intelektualne poslove. Ona treba znati ispisati zadaću djeci. Ona treba stalno biti uz djecu. Ovo nesretno vrijeme korone pokazalo je da ona treba znati sve o kompjuteru. Svaka majka je učiteljica svome djetetu. Treba se posvetiti obrazovanju, a u okviru obrazovanja posebno edukaciji žena”, kaže profesor Mehmed Jahić.

Profesor Jahić i negov bratić Hakija, inženjer po struci, odavno su naumili da na parceli Kalovljakova Luka, koja se nalazi pored regionalnog puta Konjic – Fojnica, podignu hajir-česmu koja će napajati putnike namjernike. Hakija je u međuvremenu preselio na ahiret, a s njegovim odlaskom nije se ugasila plemenita nakana. Profesoru su se u realizaciji ovog projekta pridružili Hakijini sinovi. Vodu za hajir-česmu doveli su s izvora udaljenog oko tri kilometra i 600 metara. Prokopan je kanal, postavljene cijevi i sagrađen bazen tako da je česma stalno otvorena. Pored česme postavljene su klupe za odmor putnika namjernika. Ni u najvećoj suši voda nije presušila. Takve česme nije bilo u ovom dijelu konjičke općine, a pogotovo na raskrsnici regionalnih puteva koji povezuju Neretvicu i konjičku općinu s Fojnicom, odnosno Prozorom i Gornjim Vakufom.

Profesor Jahić svoju je vezu sa zavičajem potvrdio i iniciranjem održavanja šehidskog mevluda u Parsovićima, centru njegovog rodnog džemata. Začetnik je ideje da se svake prve subote u augustu u džamijskom prostoru u Parsovićima prouči mevlud u znak sjećanja na šehide. On je do sada bio i glavni sponzor ove manifestacije. Svoj angažman na ovom memorijalnom dešavanju vidi kao skromni doprinos kulturi sjećanja na rodni zavičaj i šehide, najbolje sinove Neretvice, konjičke općine i Bosne i Hercegovine u cjelini. Prvi šehidski mevlud održan je 2. augusta 2014. godine. Zanimljivo je da se poklopio s datumom svečanog otvorenja nove džamije u Parsovićima. Mevlud su proučili učenici medresa s područja Neretvice i imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic.

O ovom projektu profesor dr. Mehmed Jahić kaže: “Jedno od rješenja za opstanak naroda jeste sjećanje i vraćanje svome kraju. Ako to zaboravimo, izgubili smo svrhu postojanja. Sjećanje na šehide našeg zavičaja, na djetinjstvo u njemu provedeno, druženja i običaje bilo je vodilja da pokrenemo ovaj mevlud kako bismo se makar jednom godišnje okupljali u rodnom kraju, popili kahvu i sjećali se naših šehida. I tako ostavili u amanet našim najmlađima da nastave ovu tradiciju.”

Gosti predavači na ovom mevludu bili su muftija mostarski dr. Salem ef. Dedović, dr. Mustafa ef. Prljača, glavni urednik “El-Kalema”, izdavačke kuće Rijaseta Islamske zajednice u BiH, a danas portparol Rijaseta IZ, Mustafa ef. Spahić Mujki, jedan od najpoznatijih bh. vaiza, i mnogi drugi. Ovaj mevlud ušao je u kalendar mevluda na području Medžlisa Islamske zajednice Konjic.

Kažimo da je dr. Dženan Jahić, sin profesora Mehmeda, već sada najpoznatiji član ove porodice. Iako Mehmed nerado govori o uspjesima svoga sina, ovaj put je napravio presedan. “Moja supruga je diplomirani ekonomista, radila je desetak- petnaest godina u struci, a potom se posvetila odgoju i obrazovanju našeg sina Dženana. Danas je on ljekar, doktor medicinskih nauka, ovih dana završava specijalizaciju za ortopeda i uskoro će, ako Bog da, biti ortoped specijalista. Docent je na Medicinskom fakultetu. Sve to postigao je zahvaljujući mojoj supruzi, a njegovoj majci. Ja sam bio borac za logistiku. On je i muzičar. Paralelno je završio muzičku školu – solo gitaru i bio je na državnom prvenstvu solo gitare, te osvojio drugo mjesto. Kasnije se posvetio pjevanju, komponovanju, pisanju tekstova. Objavio je nekoliko albuma.

Njegove pjesme i kompozicije izvode Halid Bešlić, Jasna Gospić, Frano Lasić. Bio je prvak Bosne i Hercegovine u latinoameričkim plesovima. Sakupio je mnogo zlatnih medalja s tih takmičenja u zemlji i inostranstvu. Zbog njegovih uspjeha se dizala zastava i svirala himna Bosne i Hercegovine. Trideset puta je pobjeđivao u inostranstvu. Bio je prvi na takmičenjima u Srbiji, Hrvatskoj. Bio je šesti na evropskom prvenstvu. Mnogo puta je učestvovao na humanitarnim koncertima”, s ponosom ističe otac Mehmed Jahić.

Kažimo na kraju da dr. Dženan odlično uči ilahije i kaside. Redovno je učestvovao i na spomenutom šehidskom mevludu u Parsovićima.