U selu Ermenaz u provinciji Idlib, na sjeverozapadu Sirije, stotinama godina staru tradiciju grnčarstva rađenog autentičnim metodama održava mali broj majstora.

Stotinama godina stanovnici sela Ermenaz pokušavaju da prenesu znanje budućim generacijama, ali i ostvare prihod grnčarstvom, izradom tegli, zatim zavežljaja i minijaturnim kućnim ukrasima.

Majstori miješaju "bijelu" i "crvenu" zemlju, koju nalaze na posebnim mjestima i pretvaraju je u blato. Nakon što su dobili željeni oblik, izrađeni predmet peku u posebnim pećima.

Ermenaz je poznat kao centar grnčarskih radionica u regionu. Prema svjedočenjima mještana, tradicija grnčarstva datira još iz rimskog doba.

Do prije nekoliko godina u selu je bilo preko 40 radionica u kojima je radilo 1.500 ljudi. Proizvodi izrađeni u radionicama izvozili su se najviše u zaljevske i evropske zemlje.

Međutim, zbog građanskog rata koji traje više od 11 godina, prekinut je izvoz što je dovelo i do zatvaranja radionica.

Trenutno mali broj grnčarskih radionica proizvodi za domaće tržište, ali samo po narudžbi.

Majstor Mustafa Eburis u selu Ermenaz rekao je da se stanovnici sela bave i umjetnošću keramike i stakla stotinama godina.

Zanat je naučio od svog oca.

"Moj djed je zanat prenio na mog oca, a moj otac je učio mene. I ja učim svog sina. Moj sin je napravio sve proizvode koje vidite. Ja proizvodim 200 komada po danu. Da ima izvoz u inostranstvo, mogao bih da proizvedem više od 1.000", ispričao je Eburis.

Kako je kazao, ranije je bilo oko 40 radionica, a sada je aktivno samo pet.

"Ranije je radilo više od 1.000 ljudi, a sada svaka radionica zapošljava po jednog radnika", pojasnio je Eburis.

Napomenuo je da je trgovina grnčarijom prestala nakon što je počeo građanski rat u Siriji.

"Nema izvoza u strane zemlje. Zanatlije su napustile zemlju i izbjegli su u druge države", kazao je Eburis.