Članica udruženja “Žene Srebrenice” Nura Begović, u ime svih majki, poslala je poruku Zoranu Milanoviću, predsjedniku susjedne Hrvatske, a nakon njegovih posljednjih, kako je rekla, sramnih izjava o genocidu u Srebrenici.

“Gospodine Milanoviću, da li ste posjetili Memorijalni centar u Potočarima i grob Rudolfa Hrena, Hrvata iz Srebrenice, koji je ubijen u genocidu kao i naši najmiliji. Da li ste čuli za njegovu majku Barbaru, koja je deportovana iz Srebrenice zajedno s nama, koja je umrla i koja je sahranjena u Srebrenici. Rudolf je, ponavljam, ubijen u genocidu, a njegova majka Barbara protjerana. Borila je se s nama za istinu i pravdu do posljednjih dana svog života. Zato vas pitamo kakve ono izjave dajete? Kakve političke igre igrate? Da li se borite za hrvatski narod, a ne znate za sudbinu porodice Hren? Zato vas pozivamo sa ovog mjesta da nas ostavite na miru, zaobiđete nas, a svoje političke igre igrajte na drugom mjestu”, rekla je Nura Begović.


Grob Rudolfa Hrena na mezarju u Potočarima

Ona je prokomentarisala i posljednje odluke Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta RS.

“Situacija me podsjeća na 1992. godinu. Šutnja i neizvjesnost. U takvoj situaciji ljudi idu, odlaze, a to nije dobro. Ko će ostati u Srebrenici”, pita se Begović.

Podršku majkama i ženama Srebrenice i Podrinja pružio je i muftija tuzlanski Vahid-efendija Fazlović, koji je naglasio kako su na Trg žrtava genocida u Srebrenici došli i zbog velikog poštovanja prema majci Hajri Ćatić, koja je nedavno preminula, a koja je od 1995. godine u Tuzli organizovala mirna okupljanja svakog 11. u mjesecu.