Velika Britanija je u četvrtak predstavila posebnu kolekcionarsku kovanicu, novčić od 5 funti (6,80 dolara; 5,90 eura), u čast vođe indijskog pokreta za nezavisnost, Mahatme Gandija, istog dana kada se u Indiji proslavlja veliki nacionalni praznik, festival Diwali.

Vođa indijskog pokreta za nezavisnost, Mahatma Gandhi, prvi je put predstavljen na zvaničnom britanskom novčiću, koji je predstavljen istog dana kada hindusi slave Diwali, javlja Sky News. 

Britanski ministar finansija, Rishi Sunak, najavio je promociju prigodnog novčića u znak sjećanja na Gandhija, rekavši da je ponosan što je on taj koji će predstaviti kovanicu povodom ove svečane prilike.

"Pošto sam hindus, veoma sam ponosan sto ću predstaviti ovaj novčić tokom Diwalija", rekao je Sunak.

"Mahatma Gandhi je bio ključan u pokretu za nezavisnost Indije i divno je po prvi put imati britanski novčić koji obilježava njegov izuzetan životni put, dodao je Sunak.

Tokom praznične sedmice Diwalija, Indijci obično razmjenjuju poklone, među kojima su zlato i novčići. 

Komemorativna kovanica sadrži sliku indijskog nacionalnog cvijeta, lotosa, i dio je šire kolekcije Britanske kraljevske kovnice (Royal British Mint) povodom Diwalija. Tu je i čuveni Gandhijev citat na novčiću: "Moj život je moja poruka."

Britanski komemorativni novčić s likom Mahatme Gandhija biće dostupan u zlatnoj i srebrnoj verziji.