Mađarski predsjednik Janoš Ader odredio je parlamentarne izbore za 3. april s referendumom o LGBTQ pitanjima koji će biti održan istog dana, saopćeno je iz ureda predsjednika.

Prvi put od preuzimanja vlasti u klizištu 2010. godine, konzervativni nacionalistički premijer Viktor Orban i njegova stranka Fides suočit će se s ujedinjenim frontom opozicionih stranaka koji će dovesti do tijesne izborne utrke, javlja Reuters.

Birači će odlučiti da li treba da nastavi svoju politiku koja daje prioritet nacionalnom suverenitetu, tradicionalnim kršćanskim vrijednostima i stavovima protiv imigracije i LGBTQ prava, pitanja koja su pokvarila odnose Orbanove vlade sa sjedištem Evropske unije u Briselu.

Opozicioni savez uključuje Demokratsku koaliciju, socijaliste, liberale i bivši krajnje desničarski, a sada desni centar Jobbik. Predvodi ga Peter Marki-Zay, koji je 2018. godine okončao dugogodišnju vladavinu Fidesa u poljoprivrednom gradu Hodmezovasarhely gdje je sada gradonačelnik.

Marki-Zay kaže da ima vještine da stvori širok spektar birača koji su očajnički željni promjena, ali se suočava s izazovom održavanja svog šestostranačkog saveza.

Na dan izbora od Mađara će biti zatraženo da glasaju o četiri vladina pitanja koja se tiču ​​LGBTQ pitanja jer se Orban predstavlja kao branilac tradicionalnih porodičnih vrijednosti.

Na referendumu će biračima biti postavljeno pitanje da li podržavaju održavanje radionica seksualne orijentacije u školama bez pristanka roditelja, te da li smatraju da bi procedure promjene spola trebalo "promovirati" među djecom. Također će biti upitani da li se djeci bez ograničenja treba prikazivati medijski sadržaj koji bi mogao utjecati na seksualnu orijentaciju.