Predsjednik Francuske Emmanuel Macron najavio je ulganja vrijedna više od milijardu eura u Marseille, drugi grad Francuske. "Ne dolazim obećavati, nego se obavezati", rekao je macron obećavši kako će pretvoriti Marseille u prvorazrednu evropsku metropolu. Taj projekat podrazumijeva otzvaranje novih poliocijskih stanica,m sistem nadzornih kamera, 169 miliona eura za obnovu bolnica i još 50 za novo porodilište. Između ostalog i gradnjiu novih stanova, pkola i mlodernizaciju metroa.

Marseille je grad u ruševinama. U novembru 2018. srušile su se dvije zgrade u srcu grada, u kojima je poginulo osam osoba. U julu su tri mlada nigerijska imigranta umrla u podmetnutom požaru u socijalnom stanu koji je bio neuslovan za stanovanje.

Marseille je grad kojeg uništavaju krijumčari droge a bande se bore za kontrolu prodajnih mjesta u blokovima sjevernih kvartova gdje policija ne zalazi osikm u planiranim operacijama. U obračunima bandi ubijeno je dest ljudi samo ovog ljeta čime je broj smrtnih slučajeva u ovoj godini porastao na 14, više nego 2020. godine, ali daleko od rekorda iz 2016. kada je poginulo 29 ljudi.

Škole su u teškom stanju, roditelji prijavljuju da u učionicama nema grijanja a djecu napadaju štakori. Marseille je 25 godina imao desničarskog gradonačelnika Jean Claudea Gaudina, optuženog da se bavio samo buržoaskim četvrtima.

U prvom krugu predsjedničkih izbora 2017. godine, kandidatkinja krajnje ljevice Jean Luc Mélenchon pobijedila je u Marseilleu, a slijedila ju je čelnica krajnje desnice Marine Le Pen. Macron je bio treći.