Jedina greška koju su napravile Rusija i Bjelorusija je što nismo ovo raščistili 2014-2015. godine, kada Ukrajina nije imala vojsku i nije bila spremna, izjavio je bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko.

Rusija je 2014. ilegalno napala Krim, a borci koje podržava Kremlj zauzeli su teritoriju na istoku Ukrajine.

Lukašenkovi komentari, koji su, navode izvori iz Minska, izrečeni u četvrtak tokom sastanka sa šefovima sigurnosnih agencija Zajednice nezavisnih država, koju čine bivše sovjetske zemlje, ukazuju na to da je Lukašenko u potpunosti prihvatio svoju transformaciju u marionetu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Lukašenko je imao odnos ljubavi i mržnje sa Putinom tokom skoro tri decenije, a nakon što mu je Kremlj pomogao da ˝uguši˝ masovne ulične proteste nakon lažnih predsjedničkih izbora 2020. godine, bjeloruski diktator je dao sve za Putina, pomažući Moskvi da pokrene svoju punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. i pristao na rusko nuklearno oružje na tlu njegove zemlje.

Prema bjeloruskom čitanju Lukašenkovog govora u Minsku, prenosi Politico, on je tvrdio da se vidjelo da se ˝ovo sprema˝ (misli na rusku invaziju), a dodao je da bi rat, da nije počeo prošle godine, ˝počeo sutra, ali uz lošije uslove za Rusiju i Bjelorusiju˝.

Citirajući bjeloruskog predsjednika, izvori tvrde da je rekao:˝Jedina greška koju smo napravili, vjerovatno, je to što ovo pitanje nismo riješili 2014-2015. godine, kada Ukrajina nije imala vojsku. Htjeli smo to riješiti mirnim putem. Oni su, međutim, iskoristili ovo vrijeme da razviju borbeno spremne oružane snage˝.