Prije tačno godinu dana u Bjelorusiji su održani izbori koji su prema ocjenama javnosti bili izuzetno kontroverzni. Naime, aktuelni predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko pobijedio je sa preko 70% glasova u odnosu na svoju protukandidatkinju Svetlanu Tihanovsku, što je u javnosti izazavalo sumnju na regularnost izbora. 

U prvim danima nakon završetka izbora u Minsku, ali i drugim gradovima Bjelorusije došlo je do masovnih demonstracija i nemira uzrokovanih izbornom prevarom na koju su ukazali mediji i aktivisti.

Odgovor vlasti bio je izuzetno žestok o čemu govori veliki broj povrijeđenih i privedenih protestanata. 

Zbog vlastite sigurnosti u prvim danima nakon izbora Bjelorusiju je napustila Tihanovska, odselivši se u Litvaniju u kojoj je pronašla utočište od režimske diktature. Bitno je napomenuti da se u zatvoru nalazi i njen muž Sergej, koji je u bjeloruskoj javnosti poznat kao bloger. 

Stotine hiljada Bjelorusa tražile su da Lukašenko napusti "tron" Bjelorusije, koji ljubomorno čuva dugih dvadeset sedam godina. Tihanovska je u prethodnih godinu dana postala zaštitno lice bjeloruske opozicije, koja je na velikom udaru od strane poklonika režima. 

Koliko je opozicija u Bjelorusiji u nemilosti Lukašenka govori i slučaj "prizemljenja" aviona u kojem se nalazio opozicioni aktivista Roman Protaševič. 

Protaševič je nakon hapšenja kao i desetine drugih istaknutih opozicionara stavljen u pritvor, a mnogima od njih se sudi u različitim procesima po nalagu Lukašenka.

Bjelorusija je tražila u pethodnom periodu izručenje Tihanovske, ali je Litvanija taj zahtjev kategorično odbila. 

U danima kada se obilježava godišnjica početka najvećih protesta u novijoj historiji Bjelorusije, aministracija Joe Bidena odlučila se na novi set sankcija protiv Bjelorusije, a zbog sve veće represije i brutalnosti prema svim neistomišljenicima režima. 

Uz Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Kanada također nastoje utjecati na Bjelorusiju da promjeni svoj unutrašnji politički kurs koji ugrožava slobodu i demokratiju više stotina hiljada ljudi u Bjelorusiji.

Bjelorusija očekivano ima veliku podršku Rusije, pa je stoga razumljivo zbog čega vlast i dalje provodi represiju prema opozicionarnim aktivistima širom zemlje, ali i onim disidentima koji su bili primorani napustiti zemlju. 

Novi slučaj pritiska od strane bjeloruskih vlasti zabilježen je na Olimpijskim igrama u Tokiyu, gdje je bjeloruska olimpijka Kristina Timanovskaja zbog pritiska vlasti i iz straha za svoju sigurnost odlučila da zaštitu potraži u ambasadi Poljske u Japanu. 

Poljska ambasada joj je izdala takozvanu humanitarnu vizu, koja joj garantira sigurnost na teritoriji ove zemlje koja je protivnik proruske politike. 

Situacija u Bjelorusiji već godinu dana izrazito je napeta, a posljednja dešavanja i odnos prema opoziciji ne idu prilog tome da će doći do balansiranja odnosa u ovoj državi.