Napadačima je trebalo najmanje osam sati da izvuku robu, ali niti jedan metak nije ispaljen niti je bilo ko uhapšen. Najveća pljačka u historiji Manzanilla, glavne meksičke trgovačke luke, izgleda kao da je iz stripova. Vlasti su potvrdile da je 20 teretnih kontejnera sa rudom zlata i srebra te elektronskim uređajima netragom nestalo nakon što je naoružana grupa provalila u objekte špediterske kompanije.

"To je bez presedana, prije ovoga nije bilo pljačke ove prirode", rekao je Gustavo Adrián Joya, glasnogovornik Odjela za sigurnost meksilke države Colima. Slučaj je otkrila meksička štampa proteklog vikenda, gotovo sedam dana nakon događaja i prije bilo kakvih službenih izjava Ureda glavnog državnog pravobranioca (FGR), državnih tužitelja, sekretarijata mornarice ili bilo koje druge vladine institucije.

Grupa od više od desetak naoružanih ljudi upala je u objekte firme Maniobras Alonso Mireles prije zore 5. juna i začepila usta čuvarima koji su motrili na dvorište u kojem su pohranjeni kontejneri prije ulaska u luku. Prema rekonstrukciji događaja u medijima, kao i činjenicama koje su vlasti potvrdile na pres konferenciji, napadači su otvorili nekoliko kontejnera, odabrali samo one koji su ih zanimali, a ostale ostavili netaknutima.

“Bili su vrlo selektivni u pogledu vrste robe koja je ukradena, posebno plemenitih metala”, rekao je Joya. Krađa je zahtijevala korištenje dizalica, villjuškara i kamiona za uklanjanje predmeta. "Imali su logistiku", dodao je glasnogovornik.

Mediji i javnost brzo su opisali pljačku kao "pljačku stoljeća", uspoređujući ih s pljačkama iz televizijskih serija poput Money Heist. Osim svoje spektakularne prirode, pljačka je izazvala kritike na račun vlade predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora i njegove odluke da militarizira sigurnost luke s argumentom borbe protiv organiziranog kriminala.

Odluka donesena sredinom 2020. nije bila bez kontroverzi. Manzanillo, koji se nalazi na meksičkom Pacifiku, glavni je ulaz zemlje za azijsko tržište, s Kinom kao glavnim porijeklom i odredištem lučkih operacija. Narkokarteli su se takmičili za kontrolu nad lukom, gdje istovaruju prekursore sintetičkih droga koje se proizvode u Meksiku i prodaju uglavnom u Sjedinjenim Državama. Međutim, nijedna grupa nije optužena za krađu.