Tetris | 06.11.2022.

London: Trka vozila starijih od 117 godina

Održana je trka oldtimera od Londona do Brightona. Da bi se takmičari kvalifikovali za ovu trku, koja je prvi put održana još 1896. godine, njihovo vozilo mora biti proizvedeno prije 1905. godine.

REDAKCIJA

Trka je počela Hyde Parku, a završila u primorskom gradu Brightonu na jugu Engleske. Više od 350 vozila proizvedenih prije 1905. prisustvovalo je događaju, najdugovječnijoj automobilskoj proslavi na svijetu.

Prva londonska utrka ovog tipa organizovana je 14. novembra 1896. godine. Utrka se organizuje svake godine u prvog vikenda u novembru i kao podsjećanje na vrijeme kada je maksimalna brzina automobila bila tek dvadesetak kilometara na sat.

Britanija je krajem 19. stoljeća donijela zakon o "lokomotivama na autoputovima" (Locomotives on Highway Act).

Njime je povećana maksimalno dopuštena brzina automobila na cestama s dotadašnjih šest kilometara na sat na 22,5 kilometra na sat. Godine 1876. ukinut i propis da se ispred svakog vozila mora kretati osoba koja će mahati crvenom zastavicom kako bi pješake upozoravala na potencijalnu opasnost od "brzog vozila".

Utrka od londonskog Hyde Parka do Madeira Drivea u Brightonu duga je 95 kilometara, a vozila-veterani koji sudjeluju u utrci vrijede od nekoliko desetina hiljada pa do više od milion funti.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Nisvet Dizdarević pješači od Pariza do Srebrenice

Ohranović: Za preuzimanje građe Haškog tribunala potrebno ispuniti niz preduvjeta

Organizacioni odbor: Dženaza za žrtve Prijedora i ove godine 20. jula u MC "Kamičani"

Escobar ucjenjuje: Ako Kosovo ne želi novu Republiku Srpsku kao što je u BiH, Kurti mora reći šta želi