Ovo je prvi izvještaj o učinkovitosti ekstrakata dobivenih u vrućoj vodi iz A. Annue s četiri različita kontinenta protiv virusa SARS-CoV-2. Dodatne studije odredit će učinkovitost in vivo kako bi dokučile može li A. Annua poslužiti kao jeftina terapija za liječenje infekcija virusom SARS-CoV-2”, kaže američka naučlnica Pamela Weathers, koja je zajedno s kolegama iz navedenih institucija provela studiju.

Sama studija nalazi se u bioRxiv naučnom repozitoriju i čeka recenzije prije službene objave u nekom od naučnih časopisa. A. annua koristi se u medicinske svrhe već dosta dugo za niz zdravstvenih tegoba, posebno za liječenje malarije. Kao ljekovita biljka upotrebljava se duže od 2.000 godina.

Jedna studija provedena 2005. godine također je pokazala da slatki pelin ima antivirusni učinak i protiv virusa SARS-COV-1, koji je bio odgovoran za epidemiju SARS-a 2002. i 2003. godine.

Američki naučnici postavili su hipotezu da u prah smrvljeni osušeni listovi slatkog pelina. koji bi se stavili u pilulu, mogu predstavljati jeftin pristup liječenju infekcija sa SARS-CoV-2.

Kako bi istražili učinak konzumacije praha suhog lišća slatkog pelina, Weathers je uzela tri grama tog praha u obliku pilula, a njezin tim pratio je artemisinin kao marker molekulu iz uzoraka njezine krvi koje su prikupili dva i pet sati nakon uzimanja pilula.

Na kraju ističu kako su klinička testiranja jasno potrebna za potvrdu učinkovitosti, no studija sugerira da konzumacija razumne količine praha suhog lišća slatkog pelina može poslužiti kao jeftina terapija protiv infekcije novim koronavirusom.

Slatki pelin biljka je koja se ne uzgaja baš često kod nas, ali uspijeva i u našem podneblju. Dokaz je i nekoliko uzgajivača ove biljke. Slaki pelin na tržištu možete pronaći kao biljne kapsule, zatim kao kapi i, na kraju, kao čaj. Cijena čaja kreće se od pet do deset maraka, kapsula po dvadeset za jedno pakovanje, a kapi oko deset maraka za bočicu.

Sigurno je da će u budućnosti, ako se klinički dokaže djelotvornost u liječenju infekcije koronavirusom, slatki pelin postati tražena biljka, a i cijene će sigurno skočiti.