Vlada Giorgije Meloni, prve žene premijerke u historiji Italije i liderke Braće Italije, stranke neofašističkog porijekla, položila je zakletvu pred talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom.

Vatrena političarka iz Rima preuzela je kormilo 68. talijanske vlade od kraja Drugog svjetskog rata, a njena stranka Braća Italije predvodi savez koji uključuje krajnje desničarsku Ligu Mattea Salvinija i Forza Italia Silvija Berlusconija.

Prije nego što njena vlada preuzme puna ovlaštenja, Meloni će održati govor u parlamentu u narednih nekoliko dana i mora dobiti glas o povjerenju u oba doma, što je formalnost s obzirom na solidnu većinu.

Meloni je imenovala dva zamjenika premijera – Salvinija, koji je kao bivši ministar unutrašnjih poslova donio drakonski zakon protiv imigracije – i Antonija Tajanija, zamjenika lidera Forza Italije. Salvini je također ministar za infrastrukturu, dok je Tajani, bivši predsjednik Evropskog parlamenta, ministar vanjskih poslova.

Koalicija je bila ujedinjena tokom predizborne kampanje, ali put ka stvaranju vlade bio je obilježen uzavrelim rivalstvom između Meloni i Berlusconija, trostrukog bivšeg premijera koji ju je opisao kao arogantnu i šefovanju sklonu nakon što su se sukobili oko ključnih ministarskih mjesta.

Par je sklopio mir prošle sedmice, nakon čega je Berlusconi (86) izazvao nove nemire kazavši poslanicima Forza Italije da krivi Ukrajinu za rat sa Rusijom i da je obnovio prijateljstvo s Vladimirom Putinom.

Prije nego što je dobila mandat, Meloni je ponovila da će njena vlada biti vatreno pronatovska i da svako ko to odbije "ne može biti dio vlade".

Njen kabinet uključuje Giancarla Giorgettija, zamjenika lidera Lige, kao ministra ekonomije; Guida Crosetta, suosnivača Braće Italije, kao ministar odbrane; Carla Nordija, političara Braće Italije kao ministar pravde i Paola Zangrilla, mlađeg brata Berlusconijevog glavnog liječnika, kao ministra javne uprave.

Mjesto ministra unutrašnjih poslova, koje je Salvini želio ponovo preuzeti, ali je Meloni stavila veto, preuzima Matteo Piantedosi, tehnokrata kojeg podržavaju sve strane.

Preokretanje pada nataliteta u Italiji i očuvanje tradicionalne porodice ključni su prioriteti koalicije, a novo ministarstvo porodice, rođenja i jednakih mogućnosti predvodit će Eugenia Roccella (69), poslanica Braće Italije koja je 2017. godine rekla da želi ili ukinuti ili značajno modificirati zakone koje su odobrile ljevičarske vlade, kao što je zakon o građanskim sindikatima iz 2016. godine, za koji je rekla da je oštetio tradicionalnu porodicu. Ona je prošle godine odbacila zakon koji bi kriminalizirao homofobiju, tvrdeći da to ugrožava slobodu govora. Sebe definira kao feministkinju, ali je u augustu rekla da “abortus nije pravo”.

Francesco Lollobrigida, daleki rođak filmske legende Gine Lollobrigide i Meloninog šuraka, imenovan je za ministra poljoprivrede i prehrambenog suvereniteta, dok je Adolfo Urso, još jedan političar Braće Italije, zadužen za Ministarstvo ekonomskog razvoj, koje je preimenovano u Ministarstvo za biznis i Made in Italy.

(Izvor: Guardian)