Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je još uvijek u toku, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i predsjedavajući ovog tijela Dragan Čović govorio je o dugogodišnjem onemogućavanju Islamske zajednice u našoj državi da potpiše ugovor s državom BiH, ali je također u okviru ove teme već proglasio i "pobjednika" u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

On je, što se donekle moglo i očekivati, kao svog favorita isturio Denisa Bećirovića.

"Kolega Bećiroviću, Vi ste sada kandidat pa ćete vidjeti kada dođete u Predsjedništvo kako to izgleda, a zadnji ste put to meni kazali vezano za Islamsku zajednicu i sporazum, a zadnjih se dana Islamska zajednica oglasila u vezi s političkom situacijom u BiH, kada se kaže da od četiri zadnja ciklusa u Predsjedništvu u jednom kada sam ja bio član Predsjedništva, bila ta da smo spriječili da to dođe na dnevni red. Ne može jedan član spriječiti bilo koga", kazao je Dragan Čović.

On je rekao i to da "prođoše još četiri godine" i da "Bošnjaci imaju dva člana Predsjedništva BiH" te da mu nije jasno zašto još uvijek ova tema nije došla na dnevni red.

S obzirom na to da mu Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović nisu bili adekvatni sagovornici kada je u pitanju ispunjavanje njegovih želja vezanih za izmjenu izbornog zakonodavstva, Dragan Čović evidentno očekuje od Denis Bećirovića fleksibilnost kada je riječ o ovom pitanju ako postane član kolektivnog šefa države.