Načelnik sarajevske Općine Centar Srđan Mandić susreo se zvanično 13. februara s predstavnicima Centralne banke Bosne i Hercegovine. Na čelu delegacije bio je guverner Senad Softić. Glavna tema razgovora bila je izgradnja objekta Centralne banke Bosne i Hercegovine na lokalitetu Hastahana, u samom centru Sarajeva.

“U toku je postupak odabira idejnog rješenja za izgradnju zgrade CBBiH na asfaltiranoj parceli koja je do sada bila korištena kao parking. Izabrano idejno rješenje CBBiH planira predstaviti široj javnosti”, kazao je Softić. Čini se da ova vijest nije kod građana Općine Centar izazvala nikakve posebne reakcije, što otvara prostor sumnji da su protesti iz 2019. godine povodom odluke o izgradnji zgrade na području Hastahane bili politički motivirani. Izazivač tadašnjih općinskih vlasti i organizator protesta tada je bio Denis Challenger, danas član Općinskog vijeća Centar u ime SDP‑a BiH.

“Pozivamo sve građane na okupljanje u parku Hastahana, i da KONAČNO zajedno kažemo jedno veliko NE izgradnji! Okupljanje uključuje i čišćenje parka. Također, uputit ćemo poziv svim vijećnicima i načelniku, gdje mogu neposredno čuti glas građana! Želimo grad Sarajevo sa zelenim i javnim površinama od značaja za sve građane. Opština Centar Sarajevo ima namjeru da stvori preduslove za gradnju u parku Hastahana. Dva poslovna objekta i podzemna garaža, iako su građani već rekli da ne žele gradnju! Jedan od objekata sa -2 etaže neodoljivo podsjeća na izgradnju Centralne banke sa trezorom. Izmjene i dopune regulacionog plana za ovo područje su prošle proceduru u Vijeću u formi Nacrta te bi sada opet trebale uslijediti javne rasprave”, napisao je prije dvije godine na Facebooku organizator skupa Denis Challenger.

Zapušteni nazovipark u središtu Sarajeva, s nekakvim komadom željeza koji bi valjda trebao predstavljati umjetničku instalaciju, mjesto je na kojem je nekad bio magazin bivše JNA, u kojem se, po povoljnim okolnostima, snabdijevale oficirske supruge. Još je ranije tu bila bolnica, a nakon Agresije na BiH, taj je uništeni objekt srušen i tu uređen kakav-takav park i, na jednom uskom dijelu, parkiralište, gdje je CBBiH na tenderu dobila pravo gradnje zgrade uz obavezu uređenja parka, što je tada vrlo smetalo “gradskoj raji” iz obližnje kafane koja slovi za nezvanični štab lokalnog SDP-a.

Zbog čega Challenger danas ne organizira slično okupljanje kada je potpuno jasno da planirana izgradnja “ne podsjeća na izgradnju Centralne banke sa trezorom” nego jeste Centralna banka? Zbog čega sada odjednom više nije bitno šta će biti s Hastahanom, tim spomenikom kulture i mjestom gdje je stajala prva vojna bolnica na Balkanu? Zbog čega je preko noći utihnula dvije godine duga građanska borba za Hastahanu? Odgovor je jednostavan: zbog toga što je na čelu Općine Srđan Mandić, a ne Nedžad Ajnadžić, što je to znak modernosti, kako su nakon izbora suflirali inozemnim novinarima, zbog toga što Centrom danas suvereno vlada “gradžanska četvorka”.