Aktivisti za prava LGBT osoba u Njemačkoj koji djeluju pod okriljem nevladine organizacije PixelHELPER uznemirili su muslimane u ovoj zemlji. Naime, odlučili su se za postavljanje "Kabe na napuhavanje" u duginim bojama u svim većima gradskim centrima u Njemačkoj kako bi, prema njihovim riječima, "dali svoj doprinos rješavanju problema koji pogađa oko 200 miliona muslimana širom svijeta".

Kako su pokušali objasniti, oko 200 miliona "muslimana" osjećaju se pripadnicima LGBT zajednice što ih može, kažu, koštati života.

"Oni mogu umrijeti na svom hodočašću u Mekki ako se prepozna njihova LGBT pripadnost. U Iranu i drugim islamskim zemljama LGBT osobe se javno vješaju ili kamenuju do smrti. Također postoji opasnost da LGBT hodočasnici budu kamenovani od ljute rulje u Mekki", stoji u objašnjenju PixelHELPER-a zašto su se odlučili na ovaj blasfemični performans.

Dalje se navodi kako je PixelHELPER želio rekreirati "pojedinačne hodočasničke stanice" u Njemačkoj koje će sadržavati i "Kabu na napuhavanje" u svojoj originalnoj veličini.

"Nakon što smo rekreirali sve stanice, krećemo s našom mobilnom izložbom. Kao i u Mekki, mi ćemo pozicionirati naše LGBT hodočašće u blizini kampova. LGBT vjernike vodimo kroz replike Kabe na napuhavanje i puštamo ih na mirno hodočašće", istakli su.

Iako je došlo do negodovanja islamske zajednice u Njemačkoj, još uvijek nema riječi o otkazivanju ovog performansa.