Izaslanstva predvode predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić. Sastanak počinje u 11 sati, najavljeno je iz HDZ-a BiH. Čović sa Osmorkom najavljuje “dogovor” o Vladi Federacije BiH.

Međutim, poptredsjednik Federacije BiH Refik Lendo (SDA) jasno poručuje: “Sastanak bez predstavnika Bošnjaka, bez mene kako je to Ustav definisao, mislim da im je posao uzalud i da neće doći do kraja u tom dijelu. Kako oni misle da ja stavim potpis za neke članove za ministre kad ja ljude ne znam, nisam učestvovao u stvaranju tog tima. Ako hoće da nešto potpišete onda je svakako red da se mi pitamo, odnosno da učestvujemo u tom dijelu. Tako je Ustav definisao".

U programu FTV-a Lendo je je na pitanje hoće li dati podršku Nerminu Nikšiću ukoliko bude prijedlog za premijera, odgovorio: "Ni Nerminu Nikšiću ni nikome od članova Vlade koji budu predloženi, ako ja budem dobio, ne znam hoće li dostaviti neki papir do 6. Vjerovatno će do 6. dostaviti neki papir, ali ja zaista ne želim dati potpis u nečemu u čemu nisam učestvovao i da potpišem za Vladu Federacije koja će sutra raditi dobro ili neće. Onda bih ja kršio Ustav, zakon, ne bih bio predstavnik Bošnjaka i onih ljudi koji su izabrali mene da ih predstavljam. Ne dolazi u obzir da potpišem nešto u čemu neću učestvovati."

Lendo je još dodao kako predstavnici Osmorke često govore nešto neće sa SDA itd. “Oni kad su glasali u Parlamentu za mene za predstavnika Bošnjaka, oni su se tad opredijelili da Lendo, odnosno predstavnik Bošnjaka, učestvuje u formiranju Vlade. Bez predstavnika Bošnjaka neće biti nove Vlade”, rekao je Lendo.