Refik Lendo (SDA), koji je iz reda bošnjačkog naroda izabran u rukovodstvo Federacije Bosne i Hercegovine u današnjem obraćanju javnosti u Sarajevu naglasio je da očekuje od Dragana Čovića, Nermina Nikšića i Bakira Izetbegovića da se dogovore ko će biti premijer Federacije kako bi se moglo odrediti ko će biti predsjednik i potpredsjednici FBiH.

- Uputio sam pismo kolegici Lidiji Bradari i kolegi Igoru Stojanoviću da sastanak održimo u petak u 10 sati.

Pismo molbe upućeno je i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću i Nerminu Nikšiću da se do petka politički dogovore i nama olakšaju da odredimo ko će biti predsjednik, odnosno, potpredsjednicima FBiH. S obzirom na to da je naša Federacija složena, potrebno je da nam političke partije pomognu - rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu Lendo.

Kazao je da on upravo na ovaj način želi odblokirati procese uspostave vlasti u FBiH.

Poručio je da nema zelenog svjetla za Vladu FBiH bez SDA, piše Faktor.

Lendino pismo Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću i Nerminu Nikšiću prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

kao što vam je poznato, u četvrtak 16. februara 2023. godine je izvršen izbor novog rukovodstva izvršne vlasti Federacije Bosne i Herceovine potvrđivanjem imenovanja Lidije Bradare (HDZ), Refika Lende (SDA) i Igora Stojanovića (SDP) za funkciju predsjednika /potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine u oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Poznato vam je da se prema Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine izbor predsjednika i dvoje potpredsjednika mora obaviti dogovorom između troje izabranih kandidata.

Shodno tome, uputio sam pismo gospođi Bradari i gospodinu Stojanoviću u kojem sam im predložio da u petak, 24. februara 2023. godine, sa početkom u 10 sati, u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održimo sastanak na kojem bismo razmatrali pitanja izbora predsjednika/potpredsjednika Federacije i imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako bi proces izbora i imenovanja bio omogućen, neophodan je politički dogovor. Podsjetiću vas da su od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma do danas Vladu Federacije Bosne i Hercegovine činile, prije svega, one političke stranke na čiji prijedlog su birani predsjednik i potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine. U ovom slučaju, to su SDA, SDP i HDZ, sa svojim partnerima.

Nikada do sada izbor predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine nije obavljen bez cjelovitog političkog dogovora koji podrazumijeva i imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, te se nikada nije desilo da u tom dogovoru ne učestvuju stranke koje imaju predsjednika/potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako bi sastanak čije je održavanje predloženo za petak 24. februar 2023. godine bio produktivan, pozivam vas da obavite neophodne političke razgovore o uspostavi vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, te napravite sporazum o pitanjima izbora predsjednika, premijera i članova Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.