Očito je da svakodnevno druženje ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem ostavlja vidljive kognitivne posljedice. Kako drugačije opisati cvjetni uzorak u njegovom inače opskurnom vokabularu.

Naime, Konaković je jučer na konferenciji za medije 13 delegata u Klubu Bošnjaka nazvao „nelegitimnim“, a time i neprihvatljivim da prema važećem zakonu na bilo koji način sudjeluju u sastavljanju vlasti na razini Federacije BiH.

Poredba sa tezom Dragana Čovića da je Željko Komšić „nelegitimni Hrvat“ nameće se sama od sebe te je očito od strane Konakovića retorički posuđena da je testira nad Bošnjacima.

„NiP će dostaviti imena koja participiraju u vlasti. Nakon što to završimo, odmah, ubjeđen sam, a prije glasanja o Vladi, prezentirat ćemo i program koji se također potpisuje. Čekamo da se gospodin Lendo i njegovi nalogodavci uozbilje i da shvate da je budućnost naše zemlje, djece u BiH, zarobljena u njihovom nelegitimnom ili koruptivnom načinu na koji su došli do broja 13 u Klubu Bošnjaka i da se uozbilje. Znam i da gospodin Lendo neće potpisati, znam da veliki broj ljudi unutar SDA koji su dobri i korektni, s kojima komuniciram zna da je to velika greška i da će SDA zbog toga platiti veliku cijenu na narednim izborima“, rekao je legitimni Čovićev cvijetić koji svoje cvatne vrhunce doživljava i u Čovićevoj matičnoj domovini Hrvatskoj, gdje je postao prava vazna bidermajer dekoracija.

Ostaje, dakle, pitanje, poredbene naravi: Ako je Komšić nelegitiman Hrvat za HDZ, a bošnjački delegati po Konakoviću nelegitimni za Bošnjake, šta je onda ustvari legitimni Elmedin Konaković?

Odgovori na ponuđena pitanja su:

a) Hrvat

b) Dragan Čović

c) HDZ-ovac