Prema podacima iz izvještaja OECD-a i EUIPO-a o globalnoj trgovini lažnjacima, trgovina krivotvorenom robom iznosila je otprilike 449 milijardi dolara u 2019. Kao što pokazuje naš grafikon koji upoređuje ovaj iznos sa podacima o BDP-u odabranih zemalja i regiona OECD-a za 2019. godinu, prodaja lažnih patika, satova i odjeće je otprilike jednako unosna kao i upravljanje evropskom državom srednje veličine.

Na primjer, prema podacima OECD-a, irska je privreda ostvarila približno 431 milijardu dolara ukupnih prihoda, dok je Portugal zauzimao sedmo mjesto među državama članicama organizacije sa 372 milijarde dolara. Zanimljivo je da je tržišna vrijendost trgovine lažnom robom otprilike na istom nivou kao i GDP Hong Konga od 466 milijardi dolara, koji je i sam odgovoran za oko 20 posto vrijednosti zaplijenjenih predmeta između 2017. i 2019. godine.



U tom periodu su Hong Kong i Kina zajedno realizovali 80 posto obima i oko 90 posto vrijednosti trgovine lažnjacima. Turska, Singapur i Ujedinjeni Arapski Emirati zauzeli su treće, četvrto i peto mjesto po vrijednosti, dok se Turska istakla po doprinosu od oko 10 posto u ukupnom obimu zaplijenjene robe.

Prema navodima publikacije, trgovina krivotvorenom ili piratskom robom činila je 2,5 posto svjetske trgovine i otprilike šest posto uvoza u Evropsku uniju u 2019.

Izvor: Statista