Ovo je jedna od onih vrsta laži koja se papagajski ponavlja uz navođenje prenapuhanih astronomskih brojki, a bez citiranja bilo kakvih relevantnih izvora. Što su bliže izbori, tako i raste broj iseljenih, a skraćuje se vrijeme u kojem su se isti iselili pa već sada imamo tvrdnje kako se za nekoliko godina vlasti SDA iselilo ni manje ni više već 500.000 ljudi! Naravno da su brojke iseljenih zabrinjavajuće, i to je neosporno, o čemu je i sam Bakir Izetbegović više puta javno govorio. Međutim, prenapuhane brojke imaju za cilj perpetuirati atmosferu očaja i skore propasti kako bi se proizveli odgovarajući politički efekti te predstavljaju začin toksične propagandne juhice kojoj je osnovni sastojak optužba da je nekako SDA odgovorna za globalni fenomen migracija. Potpuno, i nadasve vrlo svjesno, ignorira se činjenica da je trend iseljavanja u Evropi daleko izraženiji u državama koje nisu pretrpjele agresiju, genocid i sveopšti urbicid, nego što je u Bosni i Hercegovini. Stanovništvo se daleko više, kako brojčano, tako i procentualno, iseljava iz država u kojima nisu niti čuli za SDA, no takva istina ne zanima one koji žele doći na vlast širenjem defetizma. Ne uzima se istovjetni trend iseljavanja iz zemalja okruženja te se ne vrše validne komparacije.

U istom maniru ignorira se i činjenica da je iseljavanje u Bosni i Hercegovini najizraženije na područjima gdje SDA nema ili čak nikada nije imala vlast, naročito u većinski hrvatskim kantonima i Republici srpskoj. Štaviše, upravo hrvatska i srpska politika sa svojim secesionističkim pretenzijama izazivaju konstantne političke krize, što proizvodi i teške sigurnosne izazove, što kod građana svih nacija u Bosni i Hercegovini proizvodi i stvara dojam ugroženosti mogućim ratom. Upravo srpsko-hrvatska secesionistička politika proizvodi osjećaj gubitka budućnosti kod stanovništva i osjećaj nemogućeg života u Bosni i Hercegovini. Naravno, ova se činjenica posve zanemaruje te se SDA optužuje u ovom slučaju po istom modelu po kojem se relativizira Agresija na Bosnu i Hercegovinu, izjednačavanjem odgovornosti sve tri strane.

Indikativno je i da gotovo sve javne ličnosti, medij i stranke koje učestvuju u ovoj propagandnoj kampanji protiv SDA spadaju u red onih koji se kolokvijalno nazivaju ambasadorčad i sorošadija, što će reći da su sponzoruše stranih centara moći. Stoga je sasvim očekivano da isti ignoriraju da upravo njihovi sponzori iz ovdašnjih ambasada aktivno potiču emigraciju radno sposobnog dijela bh. stanovništva u vlastite države kojima fali jeftinija radna snaga. Štaviše, oni to rade sasvim otvoreno i drsko, no čak im ni to nije dosta, već odnedavno pokušavaju da uđu u školske sisteme kako bi im Bosna i Hercegovina, naravno o trošku vlastitih građana, mogla školovati, a zatim isporučivati gotove kadrove u onim oblastima u kojima su deficitarni! No o tome naši vajni kataklizmičari mučki šute.