"Kyrie Irving nije prisustvovao treningu Netsa. Irving trenutno ne ispunjava uslove za domaće utakmice kao ni za trening zbog obavezne vakcinacije u New Yorku", napisao je u utorak na Twitteru sportski novinar Shams Charania.

Irving iz Brooklyn Netsa i Andrew Wiggins iz Golden State Warriorsa najzvučnija su imena među igračima NBA lige koji se protive vakcinisanju. Iako igrači NBA lige nisu primorani vakcinisati se protiv koronavirusa, u pojedinim gradovima poput New Yorka i San Francisca ne mogu igrati ako nisu primili obje doze.

Zvijezda Brooklyn Netsa tako će izgubiti 381.000 dolara za svaku propuštenu utakmicu zbog necijepljenosti, izvijestio je ESPN.

Irving bi ove godine trebao zaraditi 34,9 miliona američkih dolara, međutim zaradit će mnogo manje ostane li pri svom stavu da se neće cijepiti protiv COVID-a 19. Wigginsov ugovor je vrijedan 31,6 miliona. Ne promijene li svoje stavove propustili bi 41 domaću utakmicu Netsa, odnosno Warriorsa, sve dok trenutačni propisi ostaju na snazi, čime bi izgubili gotovo polovinu zarade. Dakle, Irving bi ostao bez 17 miliona dolara, a Wiggins bez 15 miliona.

NBA neće tjerati igrače da se cijepe protiv COVID-a 19, ali neće biti plaćeni za propuštene utakmice u nekim mjestima i dvoranama koje podliježu lokalnim protuepidemijskim mjeramža.

Lokalni propisi najviše pogađaju tri NBA ekipe – New York Knickse, Brooklyn Netse i Golden State Warriorse, što znači da će necijepljeni igrači domaćih timova u New Yorku i San Franciscu morati propustiti polovinu dvoboja u osnovnom dijelu sezone.

Prema dostupnim podacima najmanje 90 posto igrača u NBA ligi je primilo vakcinu.

Udruženje NBA igrača ni u jednom trenutku nije svojim članovima željela nametnuti obvezu cijepljenja protiv COVID-a 19, pa je za necijepljene košarkaše NBA liga predvidjela stroge protokole o ponašanju.