Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine nekropola Crnač u Istočnom Sarajevu pred novom je devastacijom, upozoravaju iz Fondacije “Čuvari baštine – Bassania”.

Nekropola datira iz perioda od sredine 14. do druge polovine 15. stoljeća, a iz Fondacije, čiji je cilj podizanje svijesti o očuvanju kulturne baštine na nivou cijele Bosne i Hercegovine, podsjećaju da je odavno presječena ulicom pa su stećci zgurani u šiblje sa obje strane puta i pored njih su izlivene betonske ploče za stambeno-poslovne objekte.

˝Nekropola ima izuzetno lijepe sljemenjake sa simbolikom i natpisom kao i ukupno 54 ploča i sandučara. Ovo je nacionalni spomenik BiH od 2012. a posebno je lijep natpis na stećku ( † A se leži Vogčinь (Bogčinь) kьneza (kneza) Stipka U[garьč]ića sinь na sьvoѣoj zemlji na plemenitoj. Družino, žalite me! Mladь si (sь) sega svita otidohь, a jedьnь (jedanь) bihь u majke. A se pisa Ugarakь.) Ovdje je i sahranjen sin kneza Stipka Ugarčića. Započeta je izgradnja novog mosta preko rijeke Želježnice i proširenje Aerodromske ulice sa sadašnjih četiri na novih devet metara sa dodatnim pješačkim stazama što će skroz uništiti ovu lijepu nekropolu˝, navodi Emir Medanhodžić, osnivač Fondacije “Čuvari baštine – Bassania”.

Svaka se civilizacija prepoznaje po kulturno-historijskoj baštini, a Medanhodžić podsjeća da je planirani završeak mosta predviđen tokom ljeta pa apelira na nadležni republički zavod za zaštitu kulturno-historijskih spomenika u Banjaluci i Komisiju BiH u Sarajevu da preduzmu sve odgovarajuće mjere da zaštite ovu nekropolu.

˝Čuvajmo našu baštinu˝, apelira Medanhodžić.

 U odluci iz 2012. godine, kada je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika nekropolu uvrstila na listu nacionalnih spomenika, navodi se da će se ˝svako, a posebno nadležni organi Rs-a, gradske i općinske službe suzdržati od poduzimanja bilo kakvih radnji koje mogu oštetiti nacionalni spomenik ili dovesti u pitanje njegovu zaštitu˝, kao i to da je Vlada Rs-a dužna osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju i prezentaciju nacionalnog spomenika.