Kuba je danas saopštila da je prvi put izvezla svoju vakcinu protiv korona virusa Abdala koja se daje u tri doze, što je početna pošiljka Vijetnamu u okviru ugovora o isporuci pet miliona doza ovoj zemlji.

Državna farmaceutska korporacija BioCubaFarma objavila je informaciju o izvozu na Tvitteru, nakon što je ranije ove sedmice navela da je proizvela dovoljne količine vakcina da ispuni cilj imunizacije više od 90 posto lokalnog stanovništva do sredine novembra, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

BioCubaFarma je navela da godišnje može proizvesti 100 miliona doza vakcina Abdala, Soberana 2 i Soberana Plus, za koje je nedavno rekla da za oko 90 posto smanjuju rizik od ozbiljnog oboljevanja ili smrtnosti.

Potpredsjednica korporacije BioCubaFarma, Mayda Mauri izjavila je da će, nakon što se ostvare ciljevi snabdijevanja u zemlji, početi isporuka vakcina drugim zemljama uključujući Iran i Venecuelu.

Vijetnam, Argentina i Meksiko izrazili su nadu da će uskoro proizvoditi kubanske vakcine, dok brojne zemlje koriste druge kubanske lijekove u protokolima prilikom liječenja COVID-19.