Dana 22. marta 1727. preminuo je Mulaj Ismail ibn Šarif, marokanski sultan kojeg se smatra najmoćnijim vladarom Alavitske dinastije. Vladao je Marokom od 1672. do 1727. godine, što znači da se njegovo doba uvelike poklapalo s razdobljem baroka u susjednoj Europi. Poznat je kao veliki ratnik te je odigrao istaknutu ulogu u tri rata protiv Osmanskog Carstva te su pod njegovim vodstvom Marokanci otjerali Špance i Britance iz njihovih uporišta u priobalnim gradovima Maroka tako da su u evropskim rukama ostali jedino Melilla i Ceuta.

Više od hiljadu čestitki primio bi Abdul Násir ulay Ismaíl as-Samin ben Sharif da se u ta doba slavio Dan očeva. Bio je sultan Maroka između 1672. i 1727., što je najduže razdoblje u kojem je vladao neki monarh. Iako postoji knjiga koja pripovijeda o njegovom životu, "Historija vladavine Mouleyja Ismaila", objavljena 1714. i koju je napisao Dominique Busnot, postoji još jedna koji ga takođe spominje: Guinnessova knjiga rekorda.

I to ne zbog njegove duge vladavine ili njegovih postignuća, već zbog njegovog velikog potomstva: prema svjedočanstvima iz tog vremena, Mulay Ismail je imao više od 1100 djece.

Ovo nije jedina impresivna figura vezana za ime sultana, tvrdi se da je pogubio do 36.000 robova, imao vojsku od 150.000 vojnika i elitnu gardu od 16.000 boraca. Dobio je nadimak "Krvavi", jer je ušao u historiju zbog ljudi koje je doveo na svijet i zbog onih koje je sa njega uklonio.

Iako arhive tog vremena pokazuju da je on bio otac 888 djece, postoje istraživači i studije koje tu brojku podižu na više od 1100 djece.

Nakon što je pobio svoje protivnike na bojnom polju, kažu studije, sultan bi se vratio u palaču, gdje se posvetio razmnožavanju sa svoje četiri žene i više od 500 konkubina. Priču je dokumentirao Dominique Busnot je u nekoliko navrata posjetio Maroko tokom Ismailovog mandata.

Antropologinja Elisabeth Oberzaucher je kroz istragu Univerziteta u Beču, u kojoj su pokušavali saznati može li jedna osoba biti sposobna oploditi toliko puta, uvjerila da je to moguće. I ne samo to, već je napravila simulaciju putem računala, kako bi znala koliko bi često sultan morao imati spolne odnose da bi imao toliki broj potomaka.

Rezultati studije pokazuju da je Ismail morao imati spolni odnos između 0,83 i 1,43 puta dnevno, tokom 32 godine, kako bi bio otac 1.171 djece. Pritom stručnjaci ističu da za to ne bi bile potrebne ni sve njegove konkubine, ali da se te brojke mogu doseći s između 65 i 110 žena.