Da je SBB u padu i rasulu općepoznato je svima koji prate bosanskohercegovačku politiku. Vidljivo je to okom, ali i statistikom. Naprimjer, SBB je na Općim izborima u utrci za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine prije dvanaest godina osvojio 124.114 glasova, prije osam godina 142.003 glasa, prije četiri godine 67.559 glasova. Na lokalnim izborim 2020. godine za SBB je glasalo samo 38.314 glasača, tri i po puta manje nego šest godina ranije.

Slično je bilo i s njihovim predsjednikom Fahrudinom Radončićem, trostrukim neuspješnim kandidatom za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Radončić je 2010. godine osvojio 142.387 glasova, 2014. godine 201.454 glasa, a 2018. godine 75.210 glasova.

Očito svjestan stanja u kojem se nalazi njegova stranka, a i pada vlastite popularnosti, Radončić se ove godine odlučio na “proxy war”, odnosno da Denis Bećirović bije njegove političke bitke, da mu Bećirovićev eventualni uspjeh bude utješna nagrada za dva teška poraza od Bakira Izebegovića.

Međutim, čini se da je zaboravio na činjenicu da kandidatura za člana Predsjedništva uvijek vuče dodatan broj glasova i za samu stranku. Odnosno, da će agitiranje za kandidata druge stranke negativno utjecati na rezultate vlastite. Ima za to više razloga, nešto je do zbunjenosti glasača, nešto do činjenice da ne žele glasati za tuđe kandidate a i ima tu i razočarenja u vlastitog lidera što nije bio dovoljno hrabar da se okuša u borbi za Predsjedništvo, što je iskazao kukavičluk i što se sakrio iza kandidata kojeg su pristalice SBB-a smatrali lošijim od svoga stranačkog predsjednika.

SBB se rasipa na sve strane, čitavi loklani i općinski odbori prelaze u druge stranke, a nedavno je SBB napustila i Mersida Čaušević, koja je donedavno bila na čelu Općinskog odbora SBB Kladanj i koja je u novembru 2021. godine, na Trećem redovnom kongresu Saveza za bolju budućnost BiH, bila izabrana u Glavni odbor ove stranke.

Odgovarajući na pitanje koja su joj postavljali poznanici, prijatelji i članovi SBB-a, Mersida Čaušević napisala je na svome Facebook profilu 3. septembra ove godine: “Na veliki broj sms: ‘Jesi li još u SBB, čija si sada, imaš li za koga glasati, hajde sa nama’, odgovaram: SBB je nešto što je ostalo iza mene, nisam više na čelu OO Kladanj. Na pitanje “čija sam”, odgovaram da sam samo svoja i uvijek ću biti. Imam svoje favorite (prijatelje, rođake), kojima ću dati glas koji su to kroz razna djela zaslužili u mom životu. Ko su oni, uskoro će biti na mom profilu. Ostalim želim puno sreće. Za mene obećanje je dug. Eto, nadam se da sam vam pomogla. L. p.”

Nekoliko dana poslije, 11. septembra, Čaušević je objavila, opet na Facebooku, koji su to njezini favoriti na Općim izborima 2022. godine: “Krv nije voda, stavovi su nekada različiti bili, ali kada u pitanju Država Bosna i Hercegovina i kandidatura za Državni parlament, puna podrška. Midhat Čaušević, kandidat za DRŽAVNI PARLAMENT, LISTA SDA, na rednom broju 3.”