“Mnogi hrišćani u pojasu Gaze sudjeluju u ramazanskim običajima i obredima”, rekla je za Arab News Sanaa Tarazi, sekretar Vrhovnog predsjedničkog odbora za crkvene poslove. Naglasila je da su kršćani u Gazi “sastavni dio palestinskog naroda”.

Prema crkvenim statistikama, u Gazi živi 390 kršćanskih porodica, s približno 1313 članova, među, otprilike, dva miliona muslimana. “Niko ne može razlikovati muslimane od kršćana, jer smo svi bliske komšije, koji imaju posebnu vezu satkanu od ljubavi i naklonosti”, rekla je Tarazi. Ona je odrasla u porodičnom domu u srcu stare Gaze. Ramazan je za nju, rekla je, mjesec “lijepih uspomena iz djetinjstva” kada bi se ona i njeni prijatelji iz susjedstva igrali s lampionima i vatrometom na ulicama, pretvarajući noć u dan. Tu ljubav prenijela je na svoje dvoje djece koja trenutno studiraju u inostranstvu, ukrašavajući kuću lampionima i drugim ukrasima svakog ramazana.

“Naše se navike jedenja i pijenja u velikoj mjeri mijenjaju tokom Ramazana. Mnogo dana ćemo se odreći ručka i jest ćemo tokom akšamskog namaza”, rekla je. Dodala je da pažljivo odgađa kuhanje porodične hrane kako miris ne bi ometao njene komšije muslimane kada poste. Kao što je uobičajeni običaj među Gazanima, Tarazi je rekla da tradicionalno kuha Muluhiju prvog dana Ramazana, očekujući dobru i blagoslovljenu godinu. Ona i njene komšije razmjenjuju ramazansku hranu i slatkiše. Tarazi je rekla da kod kuće pravi Qatayef kako bi ga distribuirala svojim muslimanskim i kršćanskim susjedima tokom cijelog ramazana.

Tarazijev suprug Majed – vođa arapskih pravoslavnih izviđača u Gazi, dijeli svoju ljubav prema muslimanskom svetom mjesecu. Rekao je za Arab News da su ramazanski izlasci s prijateljima “posebno iskustvo” i da mu ove godine, zbog pandemije COVID-19, nedostaju uobičajeni ramazanski obredi s brojnim muslimanskim prijateljima. “Izviđači su često raspoređeni na ulicama Gaze tokom ramazana da dijele vodu i hurme onima koji se kući vraćaju kasno nakon posla prije iftara”, objasnio je. Izviđači su takođe domaćini iftara u Grčkoj pravoslavnoj crkvi u Gazi, ali je ovaj mjesec otkazan drugu godinu zaredom.

“Ugostimo taj iftar u crkvi kako bismo izrazili toleranciju i pokazali dubinu odnosa s muslimanima koji nas vežu u Gazi”, rekao je Majed.

Također, ukazao je na historijsku munaru džamije Kateb Wilaya, koja datira iz ranog 14. stoljeća nove ere i ima pogled na crkvu.

“Ovo je naša veza – volimo komšije, partnere u domovini, dijelimo zajedničku sudbinu. Baš kao što nam braća muslimani čestitaju na našim vjerskim prilikama i dijele naše radosti i tuge i mi s njima razmjenjujemo ljubav i poštovanje i cijenimo svetost njihovih obreda i vjerskih prilika”, konstatirao je.