Riječ je o brzom vozu koji je u potpunosti prekriven motivima Dana demokracije i nacionalnog jedinstva koji se sutra obilježava u Turskoj.

Sve ulaznice su ranije kupljene i voz je iz Ankare krenuo s popunjenim kapacitetom.

Generalni direktor Željeznica Turske (TCDD Tasimacilik) Hasan Pezuk izjavio je kako je voz obojen motivima koji su simbol nacionalnog zajedništva, a kako su i u unutrašnjosti voza postavljeni panoi i na ekranima pušteni filmovi o izdajničkom pokušaju puča kojeg su prije pet godina izveli teroristi FETO-a.

“Ovo je treći put da organiziramo ovakvu vožnju u okviru obilježavanja godišnjica izdajničkog pokušaja puča. Cilj nam je da ukažemo na slavnu pobjedu koja je izvojevana voljom naroda, da podsjetimo na pouke koje smo izvukli iz izdajničkog pokušaja puča i da buduće generacije to ne zaborave“, kazao je Pezuk.

On je istakao da Željeznice Turske gaje 165 godina dugu tradiciju i da su kroz historiju uvijek branile nezavisnost Turske.

“Naš Voz demokracije i nacionalnog jedinstva 15. juli će tokom dva mjeseca saobraćati na relaciji Ankara-Istanbul-Ankara i preći blizu 56.000 kilometara i prevesti oko 60.000 putnika, a tom prilikom ćemo osigurati da svi još jednom osjete duh i zajedništvo kojim je spriječen pokušaj puča“, kazao je Pezuk.

Teroristička organizacija Fetulahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije je izručenje Turska formalno zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokopozicioniranih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno je oko 2.200 osoba.