Nora Mork je najbolja rukometašica svijeta u posljednjih šest ili sedam godina. Dva tima dominiraju posljednjih godina: reprezentacija Norveške i mađarske “Győri”, a ona je ključna karika u oba ta tima.

Koliko je dobra, pokazala je svojim potezima u polufinalu nedavno održanog Evropskog prvenstva protiv Hrvatske. Na prvenstvu je bila najbolji strijelac tima koji je ponovo postao najbolji u Evropi. Koliko su bolna Norina iskustva, najbolje govori podatak da je koljena operirala čak devet puta.

U februaru 2018. prednji križni ligament desnog koljena, u oktobru 2018. desni meniskus, u aprilu 2019. prednji križni ligament lijevog koljena. Infekcije, rekonstrukcije... Čak je ozbiljno razmišljala da prestane s igranjem, što je učinila njena sestra blizanka Thea, koja se nije više mogla nositi tim istim bolnim ozljedama.

Nora je nastavila jer u svojoj karijeri ima još samo jedan cilj, a to je olimpijsko zlato. Nije uspjela osvojiti ga na Igrama u Riju 2016. godine, tada je osvojila bronzu. Kako bi uspjela u tome, kako bi se izborila sa svojim strahovima i bolom, već tri godine radi sa psihologom.

“Sad svemu pristupam iz radosti. Igranje rukometa najbolji je posao na svijetu. Kada imam loš dan, izgubim utakmicu. Nije važno, zabavljam se, cijenim sve što imam, mislim na one koji bi željeli biti na mom mjestu”, rekla je Mork u nedavnom intervjuu nakon perioda srama i depresije kroz koji je prošla.

U jednom trenutku Nora je imala sve, osjećala je koliko je Norvežani vole i poštuju. Osvojila je Svjetsko i Evropsko prvenstvo, debitirala za seniorsku reprezentaciju u dobi od 19 godina, bila je prva igračica koju je sponzorirao “Red Bull”, ali tada joj se ukazalo ogromno, grubo, proždrljivo čudovište: društvene mreže.

I Mork je otkrila njihovu okrutnost. Hakiran joj je mobitel i ukradene su joj fotografije na kojima je bila naga. Pala je u depresiju, nije izlazila iz kuće pokušavajući razumjeti okrutnost ljudi koji su je do jučer voljeli. Do posljednjeg dana se nije znalo hoće li igrati na SP 2017. godine.

Na kraju je pristala, igrala je veličanstveno, uzela medalju i ponovo uživala u rukometu. Zatim je uslijedilo mučenje zbog operacije koljena, ali ona je to već očekivala. Sada se opet vratila. Nora, kraljica rukometa.