Ujedinjeno Kraljevstvo izgubilo je najpopularnijeg i najomiljenijeg člana svoje kraljevske porodice. Kraljica Elizabeta II umrla je 8. septembra u 97. godini, vladajući 70 godina.

Početkom 1952. godine tadašnja princeza Elizabeta posjetila je Keniju – prvu stanicu na planiranom putovanju u brojne zemlje Commonwealtha. Zemlju je napustila ko princeza a vratila se kao kraljica, nakon što je saznala da je njen otac, kralj Goerge VI, umro tokom njenog putovanja. Od tada do kraja svoje vladavine nakon vlastite smrti 70 godina kasnije, kraljica Elizabeta posjetila je službeno 117 zemalja, prešavši u tom procesu više od milion i šesto hiljada kilometara.

Kao što ilustrira prva infografika, kraljica je obišla veći dio svijeta tokom vremena provedenog na prijestolju. Od njenih prvih zaustavljanja na Karibima na kraljevskoj turneji 1953/54 – kada je prvi put isplovila kao kraljica – do posljednje posjete Malti 2015. godine. Od tog posljednjeg putovanja, kraljica Elizabeta II prenijela je dužnosti međunarodnog putovanja na druge starije članove kraljevske porodice.

Kao što se može vidjeti na prvoj infografici, kraljica Elizabeta nikada nije bila u Bosni i Hercegovini, odnosno ni u jednoj državi koja se osamostalila nakon disolucije SFRJ 1992. godine. Jedinu posjetu Jugoslaviji kraljica Elizabeta imala je u oktobru 1972. godine, kada je boravila u Beogradu, Dubrovniku i Zagrebu. To je bila prva posjeta jednog britanskog suverena nekoj komunističkoj državi. Pritom treba napomenuti da je kraljica Elizabeta bila kuma sinu kralja Petra II Karađorđevića, princu Aleksandru Karađorđeviću, rođenom 17. jula 1945. godine u Londonu.

Kao što podaci istraživanja YouGov pokazuju u drugoj infografici, kraljica je bila najcjenjeniji član svoje porodice, s neto naklonošću javnosti od 67 posto u najnovijoj anketi. Catherine i William bili su tijesno postavljeni na drugom i trećem mjestu. Novi kralj Charles nije uživao ni približno isti nivo popularnosti kao njegova majka – samo 18 posto.

(Izvor: Statista)