Pljušte ostavke i unutar velikokladuškog SDP-a, a čini se da dodatnu zbrku unosi i to što u Općinskom vijeću Velike Kladuše postoje dva Ibrahima Kajtazovića pa u centrali SDP-a BiH u Sarajevu kažu da tek treba vidjeti ko nije došao na sjednicu Općinskog vijeća.

Ipak, stvari su jasne, barem kada je riječ o tome ko je ko.

Ibrahim Kajtazović Bato otpočetka je vijećnik SDP-a, a to je i dalje. On nije došao na sjednicu Općinskog vijeća, a bez njega nije bilo kvoruma ni dovoljno ruku da se izglasa odluka o pokretanju procedure opoziva Fikreta Abdića. Zasad nije sankcioniran.

Drugi Ibrahim Kajtazović je doktor. On je bio u Kladuškoj stranci privrednog prosperiteta (KSPP), koja je bila koalicioni partner SDP-a BiH. I na stranici Općinskog vijeća i dalje stoji da je on KSPP, ali je ova stranka sredinom ove godine objavila da su pristupili SDP-u. Doktor Kajtazović je potom bio na čelu Općinskog odbora SDP-a Velika Kladuša, da bi prije nekoliko dana podnio ostavke na sve funkcije, a potom je istupio iz SDP-a.

Dakle, oba Kajtazovića su (bila) u SDP-u.

Elvir Karajbić, generalni sekretar SDP-a BiH, istakao je da u SDP-u ne može biti niko ko nije glasao za smjenu Fikreta Abdića.

Dodao je i da su dva Ibrahima Kajtazovića u Općinskom vijeću, jedan SDP-ov i jedan KSPP-ov, i da treba vidjeti ko nije došao na sjednicu.

Istovremeno, Aladin Ćerimović, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Velike Kladuše i član Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP-a USK, kazao nam je da se o problemu u Velikoj Kladuši govorilo na sjednici Glavnog odbora SDP-a BiH u Sarajevu, te da je odlučeno da se uvede povjereništvo u lokalni SDP.

Informacije su da je upravo Ćerimović postavljen za povjerenika, ali on kaže da to ne može potvrditi dok ne dobije dokument.

"Povjereništvo treba da rukovodi SDP-om i da utvrdi stvarne razloge, šta se sve desilo. Zbrkana je situacija. Vidjet će se stvarni razlozi. Ništa se ne može sakriti" rekao je Ćerimović.

On je istakao da je Ibrahim Kajtazović Bato, vijećnik zbog čijeg je nepojavljivanja na sjednici propao opoziv Abdića, i dalje za opoziv.

Ćerimović je rekao i da je traženo da se obave razgovori sa Kajtazovićem i vidi da li je opravdano odsustvovao sa ključne sjednice, te da informacije zasad idu u pravcu da zaista jeste bilo opravdano njegovo odustvo.

Na pitanje šta će u budućnosti biti sa opozivom Abdića, odgovorio je da je to teško pitanje i da su odnosi poljuljani, ali da je moguće da budu neki inicijalni razgovori sa onima s kojima su imali većinu, a to su bili vijećnici SDA, NES-a, Naše stranke, jedan iz DNZ-a i dva nezavisna vijećnika.

Ostavke na funkcije u SDP-u zbog svih ovih dešavanja podnio je i Adel Eskić iz Velike Kladuše, koji je optužio "drugove" da su od Općinskog odbora SDP-a napravili Abdićev privjesak.

Eskić je za Faktor rekao da je krivac i Aladin Ćerimović, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a, jer nije obavijestio da su vijećnici pozicije bili spremni održati sjednicu u 18 sati isti dan kada već nije bilo kvoruma za sjednicu u 11 sati.

"On je nagrađen time da je postao povjerenik Općinskog odbora SDP-a Velika Kladuša" dodao je Eskić.

Ćerimovića smo pitali i šta je bilo sa tom drugom sjednicom u 18 sati.

"Ta sjednica u 18 sati je bila nerealna jer je taj dan aktuelni predsjedavajući Općinskog vijeća podnio ostavku i razdužio pečate. Tražili smo sjednicu za dan-dva. Ali u svoj toj zbrci... Stanje je zabrinjavajuće. Nemamo rukovodstvo vijeća, nema većine" dodao je Ćerimović.

Faktor.ba