Debelo su odmakli građevinski radovi na izgradnji bolnice u novom dijelu Sarajeva, između Čengić Vile i Alipašinog Mosta koji polako postaje nova središnja urbana zona tog do sada zapuštenog dijela glavnog grada Bosne i Hercegovine. Riječ je o projektu u koji su domaći i inozemni investitori uložili 60 miliona maraka.

Bolnicu grade ASA Grupacija i njihovi inozemni partneri. Bolnicu grade na mjestu na kojem je nekada trebala biti stambeno-poslovna zgrada koja je u središte pažnje ovdašnje javnosti došla prije više od decenije kada je izbila takozvana afera Reket.

Radi se o slučaju u kojem su tadašnji čelni ljudi SDP-a BiH osumnjičeni za pokušaj reketiranja Nihada Imamovića, tadašnjeg direktora ASA Holdinga iz Sarajeva kako bi izdali dozvole za gradnju tog objekta. Imamović je slučaj prijavio Federalnoj upravi policije početkom jula 2009. godine.

Imamović je tada izjavio da mu je Sead Hasibović, direktor građevinskog preduzeća Butmir iz Sarajeva, rekao da se sastao sa Zlatkom Lagumdžijom, predsjednikom SDP-a, Marinom Ivaniševićem, predsjedavajućim Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Damirom Hadžićem, načelnikom Općine Novi Grad, i Dževadom Bećirevićem, načelnikom Općine Centar, i da su oni zatražili 2,2 miliona KM u zamjenu za promjenu regulacionog plana Alipašin Most. To je bio uslov da ASA Holding nastavi započetu izgradnju poslovno-stambenog centra u sarajevskom naselju Otoka.

Hadžić, Lagumdžija i Hasibović su tada bili saslušani kao osumnjičeni u ovom slučaju a SDP je tvrdio saopćio da je Zlatko Lagumdžija u izjavi datoj Tužilaštvu BiH kazao da su svi navodi iz Imamovićeve prijave lažni i netačni.

Dvije godine poslije, Tužilaštvo BiH je nakon skoro dvije godine odustalo od istrage protiv Zlatka Lagumdžije i Damira Hadžića, predsjednika i potpredsjednika Socijaldemokratske partije BiH, te Seada Hasibovića, direktora Građevinskog preduzeća Butmir iz Sarajeva a sada je, gradnjom bolnice, definitivno stavljena tačka na tu aferu.