Nova runda pregovora između Kosova i Srbije započela je danas u Briselu gdje će se predstavnici ove dvije države sastati sa čelnicima Evropske komisije. 

Obje strane nadaju se da će postići određeni napredak u dugogodišnjem dijalogu koje vode, ali bez većih očekivanju što su predstavnici Kosova i Srbije istakli neposredno prije dolaska na sastanak u Briselu. 

Kada je riječ o glavnim zahtjevima oko kojih se trenutno vodi spor, bitno je istaći da srbijanska strana nastoji dobiti na Kosovu "zajednicu srpskih opština", na sjeveru ove zemlje gdje su Srbi većinsko stanovništvo. Ove težnje predstavnika Srbije još ranije su odbijene iz razloga što Kosovo ne dozvoljava formiranje "nove Republike srpske" na svojoj teritoriji, kako su to ranije kosovski zvaničnici znali okarakterisati. 

Premijer Kosova Albin Kurti, neposredno prije sastanka izjavio je da ovaj zahtjev Srbije nije realan i da bi se njegovom realizacijom pravile podjele, što svakako nisu principi Evropske unije kojima obje zemlje teže. 

S druge strane, Kosovo od Srbije očekuje priznanje nezavisnosti što je za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i saradnike "crvena linija" koju ne mogu i ne žele preći. 

Specijalni predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, susreo se odvojeno sa Kurtijem, odnosno Vučićem, o čemu je javnost obavijestio na društvenim mrežama. 

U toku je trilateralni sastanak između Kurtija, Vučića i posrednika iz Evropske unije, na kojem se ne treba očekivati ništa spektakularno, a da je tako saznati ćemo već iza 17:30 sati, kada je najavljeno obraćanje za medije.